Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Hundar och Katter

Vad ska du som hundägare tänka på? Och vilka regler gäller för katter? Här har vi samlat information som du hund- eller kattägare behöver känna till.

Det här ska du som hundägare tänka på

  • Du ska hålla din hund så att den inte orsakar olägenhet eller skada för andra människor. Det innebär bland annat att du inte får låta hunden skälla i tid och otid så att dina grannar störs.
  • Oftast behöver du ha din hund kopplad.
  • Tänk på att plocka upp hundbajset efter din hund. Runt om i kommen finns det avfallspåsar upphängda som du får lov att ta för att plocka upp efter hunden.
  • Undvik att lämna hunden ensam i en parkerad bil. En bil i skugga kan hamna i sol.
  • Visa hänsyn! Tänk på att det finns allergiker och hundrädda människor.

Kom ihåg att du som äger en hund är ansvarig för allt den gör och att du ska hålla god tillsyn över din hund.

I Värnamo finns det en hundrastgård i Vråen. I rastgården behöver du tänka på att plocka upp efter dig samt att visa hänsyn till andra hundar och hundägare.

Klagomål på hund

Om du störs av en hund ska du först och främst prata med hundens ägare, oavsett vilken typ av störning det gäller. Om det inte hjälper kan du lämna ett klagomål till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Hundar som skäller är ett vanligt förekommande klagomål. Om du upplever problem med en hund som skäller gäller samma som ovan; i första hand ska du prata med hundens ägare och om problemet kvarstår kan du lämna ett klagomål till samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi kommer då att utreda om klagomålet är befogat och eventuellt vidta åtgärder.

Om du däremot misstänker att hunden skäller på grund av att den far illa, till exempel genom vanvård eller för att den lämnas ensam hemma för länge (mer än 6 timmar) ska du kontakta länsstyrelsen.

Som granne behöver du ha förståelse för att en hund ibland skäller, så ett visst mått av hundskall får man trots allt tåla.

Om ditt klagomål gäller en lösspringande bör du kontakta polisen

Det här gäller för katter

Katter har rätt att röra sig fritt överallt, inte bara på ägarens tomt. Det är heller ingen olägenhet för människors hälsa om en eller flera katter förorenar på din tomt. Du ansvarar själv för att schasa iväg katten om du tycker att den stör. Detsamma gäller om du har en dörr öppen och en katt kommer in i din bostad. Det är viktigt att förtydliga att detta inte ger dig rätt att skada katten. Du får alltså inte lägga ut gift eller skada katten på något sätt.

Vad du kan göra om du störs av katter på din tomt

  • Prata med kattägaren! Ofta tror ägarna att just deras katt håller sig på tomten eller alldeles i närheten och vet inte om att den besvärar någon.
  • För att minska problemen kan du täcka över sandlådor när de inte används, schasa bort och spruta vatten på katten och kanske testa något avvisandemedel som finns att köpa i zoobutiker.​

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 08 november 2022