Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Hundar och katter

Här kan du läsa om de regler som gäller kring hundar och katter i Värnamo kommun. Reglerna finns i sin helhet i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna.

Hund

Hundar skall ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer. Hundar ska hållas kopplade inom följande områden: försäljningsplatser medan torghandel pågår, lekplatser, skolgårdar, utemiljöer på förskolor, elljus- och motionsspår, idrottsområden samt under perioden 15 april till och med 15 september i parker och planteringar.

Badplatser och hundbad

Det är förbjudet att rasta eller låta hundar eller hästar bada på allmänna badplatser under perioden 15 april till och med 15 september. Förbudet om hundbad ska offentliggöras genom skyltning. Det finns två hundbadplatser och det är i Prostsjön och i Vidöstern (Osudden). Platserna är uppskyltade och det är inte på samma plats som den officiella badplatsen är. Hästar får bada på avskild plats där människor eller hundar inte brukar bada.

Begravningsplatser

Hundar får inte vistas på begravningsplatser. Förbudet att medföra hund på allmänna badplatser och på begravningsplatser gäller ej kopplad ledarhund för synskadad person och kopplad service- och signalhund för funktionshindrad person.

Plocka upp efter hunden

Inom följande områden skall föroreningar efter sällskapsdjur plockas upp: gångbanor, torg, särskilt iordningsställda parker och planteringar, naturmark som i särskilt stor omfattning nyttjas av allmänheten, lekplatser, skolgårdar, utemiljöer på förskolor, elljus- och motionsspår samt idrottsområden.

Enligt lag om tillsyn över hundar och katterlänk till annan webbplats ska hundar hållas under sådan tillsyn att de inte orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Under tiden 1 mars – 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i mark där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska hundar hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Det finns stationer med gratis hundbajspåsar vid strategiska platser i parker och andra grönområden.

Katt

Den som skaffar en katt har också skyldighet att se efter den. Tänk på att om du börja mata en katt har du också börjat ta ansvar för den. Då får du samma skyldigheter som om du ägde katten.

Om du blir störd av lösa katter

Om du störs av lösspringande katter kontakta i första hand kattägaren. Enligt lag om tillsyn över hundar och katterlänk till annan webbplats ska katter hållas under sådan tillsyn att de inte orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

Om en katt kommer in i någons hus och inte är välkommen där, får den som bor i huset se till att hindra katten från att komma in. Om katten inte heller är välkommen på tomten får fastighetsägaren själv försöka freda tomten mot passerande katter.

Senast granskad:
2020-08-19

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se


Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30


Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo


Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo


Organisationsnummer
212000-0555

Fler kontaktuppgifter
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp