Ny damm på Borgen Outdoor

Nära Alandsrydsbacken i Värnamo bygger vi en stor damm. Detta främst för att öka de rekreativa och biologiska värdena i området.

På Borgen Outdoor, nedanför Alandsrydsbacken bygger vi en 8000 kvadratmeter stor damm. Stora delar av dammen har finansierats med statsbidrag inom ramen för Lokala naturvårdssatsningen (LONA). Dammen byggs i samverkan med Finnvedens Slalomklubb.

Varför bygger vi en ny damm?

- Vi måste kunna buffra vatten när det blir störtskurar och öka infiltrationen till grundvattnet. Vi måste också ur ett längre perspektiv och då är det inte kopplat till torkan 2018, försöka återföra vatten till naturen. Vi behöver ge tillbaka vatten till naturen för att få ett mer naturligt flöde av vattnet i skogen och det kommer också att gynna den biologiska mångfalden, berättar Joakim Norgren, skogsförvaltare och projektledare på tekniska förvaltningen.

Vatten gör även att platsen kommer att bli mer intressant att besöka och upptäcka. Värnamo kommun tillsammans med föreningarna som är aktiva på Borgen Outdoor arbetar med att platsen ska erbjuda aktiviteter hela året.

- Vi människor gillar vatten och genom dammen kommer fler att vilja vara här. Dammen gör vistelsen i naturen mer intressant. Genom dammen kan vi till exempel på sikt göra konstsnö på vintern och anlägga en vattensportanläggning på sommaren, berättar Keith Johansson, projektledare på tekniska förvaltningen.

Den nya dammen på Borgen Outdoor vid Alandsrydsbacken blir klar hösten 2021.

Mer information om pågående byggprojekt hittar du på sidan byggprojekt.