• Bevattningsförbud i hela Värnamo kommun Från och med 15 augusti är det bevattningsförbud i hela Värnamo kommun. Anledningen till beslutet om bevattningsförbud beror på låga nivåer i våra grundvattentäkter.

Klipp häcken! Du kan rädda liv

En enkel åtgärd som vi alla kan göra för att förebygga olyckor är
att klippa den höga häcken.

Visst är det fint och härligt när allting är grönt? Men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. När träden och buskarna växer för högt kan de skymma sikten i trafiken. En enkel åtgärd som vi alla kan göra för att förebygga olyckor är att beskära träd och buskar. Varje år skadas människor i trafiken i onödan för att sikten skyms.

Vad gäller?

Enligt plan- och bygglagen är du som fastighetsägare skyldig att sköta din tomt så att risken för olycksfall begränsas.

Det här gäller dig som har en hörntomt

Om din tomt ligger intill en gång- och cykelväg eller gata rekommenderar vi att du ser till att dina växter inte är högre än 80 cm. Detta gäller 10 meter från hörnet på vardera sida. Sikttriangeln måste vara god.

Det här gäller dig som har utfart mot gatan

Vid utfart rekommenderar vi att du ser till att dina växter inte är högre än 80 cm. Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan. Tänk även på att vara försiktig när du kör ut med bilen.