Värnamos fordon blir alltmer fossiloberoende

Värnamo kommun blir bättre och bättre på att ha fordon som drivs med fossiloberoende bränslen. I en jämförelse som Miljöfordon Sverige har gjort, hamnar Värnamo på sjätte plats bland de kommuner som förbättrat sig mest.

- En del i denna framgång är vårt kontinuerliga arbete projektet Värnamo laddar upp. Projektet har som syfte att ställa om kommunens fordonsflotta, det vill säga byta ut fordon som går på fossilt bränsle. En stor anledning till att vi lyckats bra med detta i år är att vi ökat vår andel av fossiloberoende fordon bland lätta lastbilar, säger Henric Davidsson, energi- och klimatrådgivare.

Fler av dessa fordon körs på det förnybara bränslet HVO100. Kommunen har också ökat antalet eldrivna lätta lastbilar från åtta till 13 stycken, nästan en fördubbling.

Från 43 till 66 procent

Totalt ökar andelen från 43 till 66 procent. För den ökningen får Värnamo kommun (inklusive de kommunala bolagen) en femma i betyg, vilket utgör ett stort bidra till den totala betygssumman 26 förbättringspoäng.

- Värnamo placerar sig inte bara i förbättringskategorin, kommunen tar sig också in i topp 50 av landets 290 kommuner. Värnamo ökar stadigt i poäng för varje år, säger Pernilla Hansson, projektledare för Miljöfordonsdiagnosen.

Störst förbättring, kommun

1. Burlövs kommun, 36 poäng

2. Vaxholms stad, 32 poäng

3. Vimmeby kommun, 30 poäng

4. Kungsbacka kommun, 29 poäng

5. Vallentuna kommun, 26 poäng

6. Osby och Värnamo kommuner, 26 poäng

Fakta

• Värnamo kommun som organisation har nu cirka 75 laddpunkter för sina elfordon runt om i kommunen.
  • Totalt ingår 33 elfordon, 22 hybrider och 41 gasfordon i kommunens fordonsflotta.
  • Detta gör att andelen fordon som drivs på förnybara bränslen är cirka 39 procent. I detta är inte tekniska förvaltningens alla fordon som drivs på HVO100 inräknade.

Plats 27 i landet

Enligt en rapport från Wolksvagen så ligger Värnamo kommun på plats 27 i Sverige när det gäller elfordon i den kommunala verksamheten. Räknar vi publika laddplatser ligger kommunen på plats 78, med 40 laddplatser, vilket motsvarar 1,16 platser per tusen invånare.