Höga elpriser - tänk till inför vintern

Förra veckan slog elpriserna rekord i södra Sverige och även vintern ser ut att innehålla höga elpriser. Energi- och klimatrådgivare i Jönköpings län ger tips om hur du kan tänka på lång sikt för att minska din elförbrukning.

Vid tillfälliga ökningar i elpriset läggs stort fokus på vad en kan göra här och nu för att minska sin förbrukning. Då blir tipsen: släck lampor, stäng av apparater som inte används, minska varmvattenåtgången genom att duscha kortare och tvätta i lägre temperaturer.

När elpriset sticker iväg under kalla perioder, likt köldknäppen vintern 2020, står hushållselen för en relativt liten del av den totala förbrukningen. Då är det uppvärmningskostnaderna som kan rusa iväg.

- Vi kommer ofta i kontakt med rådsökande som har ett äldre uppvärmningssystem i huset. Det kan vara en kombipanna, en ren elpanna eller direktverkande elelement. Vintertid riskerar elräkningarna att bli riktigt saftiga. Att byta till effektivare uppvärmningssystem kan markant minska energiförbrukning, vilket gör att investeringen betalar av sig relativt fort, säger Henric Davidsson, energi och klimatrådgivare i Värnamo kommmun.

Kostnadsfri rådgivning

Vintertid går därför telefonerna varma hos energi- och klimatrådgivarna i Jönköpings län (en kostnadsfri kommunal tjänst finansierad av Energimyndigheten). Men, nu är rätt läge att göra åtgärder för att spara pengar i vinter.

- Dock glömmer de flesta bort de dyra elräkningarna när vårsolen tittar fram, och sedan ångrar man sig nästa vinter att man inte tog tag i saken i tid. Låt därför det här höga elpriset bli en påminnelse. Vad kan du göra i ditt hem nu för att minska din elräkning i vinter? Tänk mer långsiktigt än att släcka lampan.

Åtgärder med olika prislappar

$ - Optimera

• Ställ inte stora möbler framför elementen, då cirkulerar värmen sämre i rummet.
  • Sänk temperaturen. Att sänka från 22 grader till 21 kan spara upp till 5 procent av uppvärmningskostnaden.
  • Är din värmepump rätt inställd för husets förutsättningar?
  • När rengjorde du filtret i din ventilation eller värmepump senast?

$$ - Isolera

• Bland det mest kostnadseffektiva man kan göra är att tilläggsisolera vinden. Det är som att sätta en mössa på huset.
  • Täta runt fönster och dörrar.

$$$ - Investera

• Byt ut ditt gamla system mot ett nytt. Vilket som är bäst beror på dina förutsättningar. Där kan din kommunala energi- och klimatrådgivare hjälpa dig kostnadsfritt och opartiskt att hitta en optimal lösning för ditt hem.
Henric Davidsson står framför en laddstation för elbilar.

Henric Davidsson är energi- och klimatrådgivare i Värnamo kommun.