Tävlingar och mat under klimatveckan

Den 18-24 oktober firar hela Jönköpings län klimatvecka. Värnamo kommun hakar på med ordjakt, X-runda och specialmeny i restaurangerna. Och i Rydaholm uppmärksammar sjätteklassarna sitt klimatsmarta samarbeta med den lokala Ica-butiken.

Klimatrådet arrangerar Klimatveckan för att bidra till att nå länets gemensamma vision om att bli ett plusenergilän. Årets tema är Mat och klimat. På Klimatrådets webbplats kan du se alla veckans arrangemang. Länk till annan webbplats.

Klimatsmart meny

Värnamo medverkar traditionsenligt i Klimatveckan och passar samtidigt på att fira Den offentliga måltidens dag som infaller mitt i veckan, 21 oktober. Läs om måltidens dag på webbplatsen Mattanken. Länk till annan webbplats.

- Vi bjuder på specialmeny i restaurangerna den dagen. I skolan blir det cevapcici med rostade rotfrukter, potatis och tzaziki. Cevapcicin är gjord på färs från vår lokala leverantör Dackebygden och dagens gröna alternativ är gjord på svensk baljväxtfärs. Till efterrätt blir det glassbuffé, säger Therese Petersson, vikarierande måltidsplanerare i Värnamo kommun.

- I äldreomsorgen serverar vi tunnbrödssnitt med räkröra, älgfärsbiffar med kantarellsås och rostade potatis och rotfrukter. Och så blir det äppelkaka till efterrätt. Vi väljer råvaror utifrån säsong.

Sedan några år har kommunen fokus på klimatsmarta inköp av mat. Det betyder att prioriteringen är närproducerat, svenskt ekologiskt. Till exempel är allt kött och kyckling som tillagas och serveras i kommunens restauranger svenskt.

Om du är nyfiken på specialmenyn på Den offentliga måltidens dag kan du läsa mer i nyheten Recept till rätterna på specialmenyn

Sjätteklassarna intervjuar om matsvinn

På Rydaholms skola fortsätter man att uppmärksamma samarbetet som skolan haft en tid med den lokala Ica-butiken. Varje dag får skolans 220 elever frukt och grönt från butiken, som annars hade svinnats bort.

- Det gör att våra elever får ett toppenbra mellanmål på kasserad frukt och grönt. Under klimatveckan intervjuar eleverna i årskurs 6 andra elever och personal på skolan om vad de tycker om frukt och grönt som mellanmål. De beskriver gången från att frukten hämtas från Ica till den hamnar i klasserna, berättar Sofia Elmgren, lärare och verksamhetsutvecklare på Rydaholms skola.

Dessutom intervjuas butiksägaren om samarbetet, skolan visar upp sina specialsydda tygpåsar, eleverna redovisar värdet av frukt och grönt som levereras varje dag och på lektionerna pratar man om hållbar utveckling och klimatsmarta val.

Leta ord och vinn elcykel

En annan aktivitet under Klimatveckan är en ordjakt, som kommunen arrangerar tillsammans med Värnamo Energi och Finnvedsbostäder på tre platser: Bor, Forsheda och Värnamo. Det handlar om att samla ord och ha chans att vinna en elcykel.

- Under ordjakten får du också konkreta exempel på vad kommunen och de kommunala bolagen gör för att minska utsläppen och driva på utvecklingen mot ett hållbart samhälle, säger Martina Palm, miljöstrateg i Värnamo kommun.

Läs hur ordjakten fungerar och hur du gör för att gå på ordjakt på sidan Gå på ordjakt - vinn elcykel.

Testa dina klimatkunskaper

Den som vill kolla sina allmänna kunskaper om mat, klimat och hållbarhet och samtidigt ta en promenad kan passa på att gå en digital tipsrunda. Allt du behöver för att delta är en mobil och gratisappen X-rundan.

Här kan du gå hälsorundor i Värnamo kommun:

Bor, motionsspåret. 3 km

Bredaryd, runt Heligsjö. 2,5 km

Forsheda, motionsspåret. 2,8 km

Gällaryd, kyrkan. 3,7 km

Hamra, Kroarundan. 2,8 km

Horda, motionsspåret. 2,5 km

Värnamo stad, Apladalen. 3,1 km

Värnamo stad, Borgen Outdoor. 2,8 km

Läs hur X-rundan fungerar på sidan Hälsorundan. Länk till annan webbplats.

En hand håller ett fat med uppskuren frukt framför en tavla där det står klimatsmart.

Eleverna på Rydaholms skola äter klimatsmarta mellanmål tack vare ett samarbete med den lokala Ica-butiken. Det uppmärksammas lite extra under Klimatveckan.