Recept till rätterna på specialmenyn

Torsdag 21 oktober är det Offentliga måltidens dag. Värnamo kommuns restauranger firar det genom att bjuda på specialmeny. Här får du recepten till rätterna.

Offentliga måltidens dag sammanfaller med Klimatveckan i Jönköpings län.

- Vi bjuder på specialmeny i restaurangerna. I skolan blir det cevapcici med rostade rotfrukter, potatis och tzaziki. Cevapcicin är gjord på färs från vår lokala leverantör Dackebygden och dagens gröna alternativ är gjord på svensk baljväxtfärs. Till efterrätt blir det glassbuffé, säger Therese Petersson, vikarierande måltidsplanerare i Värnamo kommun.

- I äldreomsorgen serverar vi tunnbrödssnitt med räkröra, älgfärsbiffar med kantarellsås och rostade potatis och rotfrukter. Och så blir det äppelkaka till efterrätt. Vi väljer råvaror utifrån säsong.

Recept

Vill du testa specialmenyn? Här får du recept på älgfärsbiffar, kantarellsås, cevapcici och tzaziki.

Smaklig måltid!

Älgfärsbiffar, 4 portioner

250 gram älgfärs

250 gram fläskfärs

1 ägg

1 gul lök

160 gram kokt kall potatis

1 dl vatten

2 msk fransk senap

1 tsk salt

Vitpeppar

Pressa den kalla kokta potatisen, och riv den gula löken alternativt finhacka den.

Blanda färsen med ägg, salt, peppar, gul lök och fransk senap.

Tillsätt den pressade kalla kokta potatisen samt vatten och arbeta till en slät färs.

Forma färsen till biffar. Stek biffarna 3-5 minuter på varje sida så dem får fin färg, kör dem sedan klara i ugn tills biffen har innertemperatur 72 grader.

Kantarellsås

Stek kantarellerna tills spadet kokat in. Tillsätt matfett och fräs svampen cirka 5 minuter.

Strö på mjölet och späd med vatten och grädde under omrörning. Tillsätt salt och peppar. Koka såsen 5 minuter. Smaka av med soja.

Rostad potatis och rotfrukter, 4 portioner

400 gram rå potatis

100 gram palsternacka

100 gram morötter

100 gram rödbeta

3 msk rapsolja

0,5 tesked timjan

Salt och svartpeppar

Skala och skär rotfrukterna i bitar eller klyftor.

Förvärm ugnen till 225 grader.

Blanda allt med olja, salt, peppar och timjan och lägg på en plåt.

Stek i ugn i 25-30 minuter eller tills de känns mjuka.

Cevapcici, 4 portioner

400 gram svenskodlad baljväxtfärs alternativt köttfärs

1 gul lök

0,5 tesked salt

0,5 tesked spiskummin, malen

0,5 tesked sambal olek

1 klyfta vitlök

Svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader.

Finriv löken och blanda alla ingredienserna till en smet. Forma färsblandningen till 3 cm tjocka rullar som är cirka 6-8 cm långa.

Gör ett stekprov och smaka av.

Stek dem i en stekpanna runt om tills dem fått fin färg, lägg dem sedan i en form och kör dem klara i ugnen på 175 grader tills de nått en innertemperatur på 72 grader.

Tzatziki

En halv gurka

0,5 tesked salt

2 dl matyoghurt, typ turkisk

1-2 vitlöksklyftor

0,5 matsked olivolja

Svartpeppar

Skölj gurka och riv den på grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en sil och blanda med salt, låt rinna av i cirka 30 minuter.

Krama ur vätskan med handen.

Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, riven gurka, olivolja, smaksätt med svartpeppar.

Låt gärna tzatzikin mogna ett par timmar i kylen.