Henric ger råd om energi

I bostadsrättsföreningen Trädgårdsmästaren i centrala Värnamo har numera alla lägenhetsägare sin egen laddbox till bilen. Föreningen såg ett växande behov och tog kontakt med kommunens energirådgivare Henric Davidsson för att få stöd i processen.

Pilens Samfällighetsförening består av BRF Trädgårdsmästaren med 15 lägenheter samt 4 fristående radhus.

- I nuläget är det tre hushåll som har elbilar men vi ser ett växande behov eftersom nästan varannan bil som nu säljs i Sverige är en elbil eller laddhybrid. Vi gjorde en enkät bland medlemmarna, offerter från olika aktörer samlades in och bidrag har sökts från Naturvårdsverket, berättar Magnus Belfrage i bostadsrättsföreningen.

Tidigt i processen tog föreningen kontakt med kommunens energirådgivare för att undvika att göra några misstag

- Det blev El och VVS i Värnamo AB som fick uppdraget och installationen blev klar i början av maj, vilket innebär att nu har alla 19 hushåll varsin laddbox, säger Magnus Belfrage.

Henric ger råd och stöd

Henric Davidsson är energi- och klimatrådgivare i Värnamo kommun. Han är glad att BRF Trädgårdsmästaren ville vara förutseende och satsa på laddboxar till alla lägenhetsinnehavare. Han har bistått med råd och stöd till bostadsrättsföreningen. I hans uppdrag ligger att stötta den som vill satsa på energibesparande och klimatfrämjande åtgärder.

Det här tycker han är viktigt att tänka på för den som funderar på att skaffa laddboxar:

• Fundera på vilken kapacitet anläggningen ska ha nu och framöver, tänk till exempel på vad som händer när allt fler går från hybrid till ren el.
  • Det finns bidrag att söka, kontakta mig, så ledsagar jag er.
  • Fundera på om elen ska ingå i hyresavgiften eller betalas separat.
  • Ska alla ha varsin laddbox, eller kan flera dela på en?

Energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri, opartisk och lokalt anpassad service. Rådgivningen är till för privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer. Tjänsten finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer om kommunal energi- och klimatrådgivning på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt med Henric

Vill du komma i kontakt med Henric? Du når honom via Värnamo kommuns kontaktcenter 0370-37 70 00 eller e-post henric.davidsson@varnamo.se.

Henric Davidsson står intill en laddstation på en parkering.