Höga elpriser? Minska förbrukningen

Tycker du att elräkningen känns hög just nu? Det finns många saker som du kan göra för att minska din elförbrukning, och sänka kostnaden.

Henric Davidsson är energi- och klimatrådgivare i Värnamo kommun. I hans uppdrag ingår att ge tips till allmänheten för att minska energiförbrukningen, vilket är bra både för privatekonomin och för miljön.

- Mitt första tips är att du ser över ditt elavtal, jag tycker inte att du ska ha anvisningspris det är ofta det dyraste. I dagsläget rekommenderar jag rörligt elpris, om du inte redan har ett bundet avtal, säger Henric.

Nästa steg är att kolla vilken typ av huvudsäkring du har, ju högre huvudsäkring, desto dyrare är den fasta avgiften. Sedan är det dags att gå husesyn hemma hos dig själv. Vad har du för saker som drar el? Finns det onödiga energitjuvar?

- Har du kanske en extra frys stående nere i källaren? Behöver du verkligen den? Eller en gammal radiator i förrådet?

Fler tips

Tänk på att flera små insatser tillsammans innebär stora besparingar. Här är ytterligare några tips för mindre energiförbrukning, som inte kostar något alls:

• Har tvättmaskinen en fördröjningsfunktion? Ställ in så den tvättar på natten och är färdig på morgonen. Samma sak med diskmaskinen.
  • Sänk inomhustemperaturen en grad, det innebär ungefär fem procent mindre energiåtgång.
  • Kolla värmesystemet – är det rätt inställt?
  • Är termostaten på radiatorerna öppna? Termostaterna bör vara fullt öppna och värmen styrs från värmekällan.
  • Är ventilationssystemet rätt inställt? Är filtren bytta? Finns det något annat som behöver åtgärdas?

Investera i minskad förbrukning

Ibland kan det krävas en investering – som i sin tur genererar större besparingar. Här är några exempel:

• Tilläggsisolera vinden.
  • Justera värmesystemet, eller byt det mot ett mer energieffektivt.
  • Justera ventilationssystemet.
  • Byt gamla vitvaror mot energisnåla.
  • Byt fönster eller renovera och montera energiglas i dina befintliga fönster.
  • Byt till snålspolande munstycke i alla armaturer – sparar både vatten och energi.

Energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri, opartisk och lokalt anpassad service. Rådgivningen är till för privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer. Tjänsten finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer om kommunal energi- och klimatrådgivning på Energimyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.