Nu räknas varje droppe - spara på vattnet

Det är låga grundvattennivåer i stora delar av Sverige – också här i Värnamo kommun och vi behöver alla tänka på att spara på vattnet. Speciellt de små magasinen sjunker snabbt och är mycket låga. Just nu är grundvattennivån mycket låg i Ohs, Horda, Dannäs och Gällaryd.

Samtidigt är det många som använder mycket vatten samtidigt och vattenverken jobbar på maxkapacitet. För att det fortsatt ska räcka åt alla behöver vi hjälpas åt att spara på vattnet.

Vattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien

Efter en lång period av låga vattennivåer måste vi vara sparsamma i vår vattenanvändning. I första hand ska dricksvattnet användas för mat, dryck och hygien. Ännu råder det inte bevattningsförbud i kommunen men läget är väldigt ansträngt.

- Läget är ansträngt och det är viktigt att vi alla tänker på hur vi kan spara på vattnet och undviker att fylla pooler, tvätta med högtryckstvätt och att vattna med trädgårdsslang, säger Johan Virdung, driftchef på ledningsnätet i Värnamo kommun.

Varje droppe räknas

• Undvik att fylla din pool, spa eller badtunna.
  • Undvik att använda högtryckstvätt.
  • Undvik att bada badkar.
  • Undvik att slösa på vattnet. Stäng av kranen.
  • Undvik att spola tills vattnet blir kallt. Ha en kanna vatten i kylen istället.
  • Undvik att använda vattenspridare eller vattenslang.

Fler tips om hur du sparar vatten hittar du på sidan kommun.varnamo.se/dricksvatten

Vid vattenbrist riskerar lantbrukare med stora djurbesättningar att få störst problem om brunnarna börjar sina. På Lantbrukarnas riksförbunds webbplats finns information om vad du som lantbrukare kan göra. Länk till annan webbplats.

Gällaryd, Värnamo. Foto: Jon Flobrant