60 deltidsbrandmän i Värnamo kommun

Har du läst Dagens Nyheters artikel om att det saknas deltidsbrandmän i många kommuner? Kanske är du då nyfiken på hur läget är i Värnamo. Här berättar vi om det och hur du gör om du vill ansöka om att bli deltidsbrandman.

En deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter, arbetar på någon av räddningsstationerna i Värnamo kommun. De finns i Värnamo, Rydaholm, Bredaryd och Bor.

Totalt finns det runt 60 räddningstjänstpersonal i beredskap i vår kommun i vår kommun och tjänsterna är fördelade så här:

• Bredaryd 20
  • Rydaholm 15
  • Bor 12
  • Värnamo 8

I Bor och Värnamo är alla tjänster tillsatta. I Bredaryd och Rydaholm skulle ytterligare ett par personer behöva anställas på vardera ort, enligt Anders Björk, räddningschef i Värnamo kommun.

- Den som ska vara deltidsbrandman ska bo och arbeta på orten. Det gör att det naturligt blir enklare att rekrytera i Värnamo stad än i ytterområdena, eftersom utbudet är större, säger Anders Björk.

Vill du bli räddningstjänstpersonal i beredskap?

En räddningstjänstpersonal i beredskap är tillsvidareanställd av Värnamo kommun men har också ett annat arbete. Han eller hon har beredskap en vecka av fyra (i Rydaholm en vecka av tre). För att bli deltidsbrandman ska du klara en del tester och gå igenom en läkarundersökning. Därefter genomgår du en utbildning.

Är du intresserad av att bli räddningstjänstpersonal i beredskap? Hör av dig till Värnamo kommun via kontaktcenter, 0370-37 70 00 eller kontaktcenter@varnamo.se.

På webbplatsen Bli deltidsbrandman kan du läsa mer om uppdraget. Länk till annan webbplats.

På Räddsamf F:s webbplats kan du se en film som handlar om rekrytering av räddningstjänstpersonal i beredskap, den visar bland annat exempel på testerna. Länk till annan webbplats.