Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Publicerat:

När du vill komplettera uppvärmningen av huset med vedeldning

På grund av stigande elpriser är det många hushåll som väljer att komplettera uppvärmningen av sitt hus med att elda i sina eldstäder. Rökgaser från eldstäder inom ett tätbebyggt område kan skapa obehag för grannar och närboende.

Öppen spis eller braskamin är inte anpassade för att värma upp ett hus. De är främst till för trivseleldning, det vill säga den eldning man gör på kvällen när det är lite ruggigt ute och du vill mysa. Man brukar säga att elda i öppna spisar är som att elda för kråkorna, värmen går till största delen ut med röken genom skorstenen.

Om du upplever problem med din boendemiljö kan du anmäla ditt klagomål via en e-tjänst på sidan Klagomål på boendemiljön.

Fastighetsägare som har uppvärmning av sin bostad med exempelvis pellets och ved har en anläggning som är anpassad för detta. I dessa anläggningar är förbränningen av pellets och ved hög, rökgaserna blir på så vis bättre.

Hur mycket får man elda?

Om du bor i ett tätbebyggt område och använder din eldstad för trivseleldning rekommenderar samhällsbyggnadsförvaltningen att endast elda två gånger i veckan och då högst fyra timmar per gång. Detta gäller inte hushåll som har ved eller pelletseldning som sin huvudsakliga uppvärmningskälla.

Har du en eldstad som du inte brukar elda i eller inte vet om den går att elda i? Kontakta vår upphandlade sotare Sotning och ventilation i Kronoberg AB. De kan hjälpa dig med dina frågor. Sotning och ventilation nås via e-post info@sotochvent.se eller telefon 072-500 55 90.

På sidan Sotning hittar du information om bland annat sotning, ägarbyte på fastighet och taxa.