Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Publicerat:

Tips för att spara energi

Under Klimatveckan delade vi våra bästa tips för att spara el på vår Facebook. Missade du dem? Här kommer de igen!

I samband med Klimatveckan, förra veckan, gav vi ett tips per dag för hur du sparar el i olika rum. Vi har försökt att ta fram så enkla tips som möjligt, som alla kan göra hemma. Läs vidare och se vilka enkla knep som kan minska din energiförbrukning.

Spara el i köket

Du kan spara både el och tid genom att koka upp vattnet i en vattenkokare i stället för i en kastrull på spisen.

Spara el i tvättstugan

Tänk på att fylla tvättmaskinen varje gång du tvättar. Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en halv maskin som att tvätta en full maskin.

Spara el utomhus

Om du släcker onödig dekorationsbelysning på husfasader och i trädgården sparar du både el och bidrar till minskad ljusförorening. Ljusförorening hotar hälsan hos nattaktiva djurarter, såsom fladdermöss, groddjur och insekter. De trivs bättre när det artificiella ljuset minskar.

Spara el med en grenkontakt

När du lämnar kvar en mobilladdare i uttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare kan du samla din elektronik och stänga av allt med ett klick.

Lämna tomt framför elementen

Om du ställer stora möbler, till exempel en soffa eller en byrå, framför dina element kan inte värmen komma ut i rummet. Det gör att en stor del av energin som kommer från elementen går till spillo.