Tips från allmänheten hjälper kommunen laga vattenläckor snabbare

Under vinterhalvåret uppstår fler vattenläckor än under sommarhalvåret. Det beror på att marken påverkas av temperaturväxlingar och vissa ledningsmaterial är känsliga och knäcks. Flera vattenläckor har kunnat lagas snabbt tack vare uppmärksamma kommuninvånare.

- Vi vill rikta ett stort tack till de kommuninvånare som ringer till oss när de tror att det är en vattenläcka i gatan. Vi har haft flera som har hört av sig och där det funnits en vattenläcka har vi tack vare dessa personer kunnat laga läckan snabbt, säger Johan Virdung, enhetschef VA-ledningsnät, tekniska förvaltningen.

Om man ser tecken på en läcka, till exempel mycket vatten på gatan eller i naturen där det inte borde vara så mycket vatten, så ska man höra av sig till kommunen.

- Det är bättre att man gör det en gång för mycket än en gång för lite. Då kan vi snabbt rycka ut och laga läckan, säger Johan.

Stäng inte av värmen i stugor och hus

Tyvärr har också vissa läckor kunnat spåras till hus där ägarna stängt av, eller sänkt, värmen.

När man reser bort ska man inte stänga av eller sänka värmen i huset - det kan sluta i frysskador som sönderfrusna vattenledningar. De få hundralappar som man sparar på att stänga av eller sänka värmen bör ställas mot risken att huset får stora vattenskador när rören fryser sönder, säger Johan.