Vegetarisk julmat

Vegetariska alternativ på julbordet är bättre för miljön, men kan även vara billigare och hälsosammare. För att inspirera dig delar vår måltidsinspiratör med sig av ett recept på rödbetsbollar med getost.

Under december månad har vi en julkalender på vår Facebook där vi tipsar om klimatsmarta alternativ till de vanliga jultraditionerna. Vegetariska alternativ behöver inte vara en dramatisk skillnad. Du kan testa att blanda kött med vegetariska alternativ, eller testa någon enstaka vegetarisk rätt. För att hjälpa dig på traven har vi här veckan har vi tagit hjälp av vår måltidsinspiratör Lyndon, som har delat med sig av ett supergott vegetariskt recept. Rätten passar minst lika bra på nyårsafton, som på jul.

Rödbetsbollar med getost, 6 portioner

Ingredienser

• 250 gram borstade och sköljda rödbetor
  • 100 gram tvättat rivet potatisskal
  • 200 gram gula kokta ärtor (eller 1 deciliter torkade ärtor)
  • 135 gram getost
  • 7 matskedar potatismjöl
  • Lite finhackad rödlök
  • 1 deciliter quinoa
  • 2 teskedar salt
  • 1,5 liter rapsolja

Gör såhär

1. Riv rödbetorna fint och pressa ur saften med händerna.
  2. Mosa ärtorna.
  3. Dela getosten i nio delar och rulla dem till bollar.
  4. Blanda rödbetorna med rivet potatisskal, ärtor, potatismjöl och salt till en fin smet.
  5. Rulla ut smeten på en skärbräda och skär den i nio bitar.
  6. Forma smeten till fina bollar. Gör ett hål i varje boll och lägg i getosten. Forma om bollarna igen, så att osten täcks. Rulla bollarna i quinoa.
  7. Värm rapsoljan i en kastrull, till 160 grader.
  8. Lägg försiktigt i bollarna i oljan med en slev. Fritera bollarna i två till tre minuter, eller tills bollarna flyter på ytan.

Tips på tillbehör

Eftersom du behöver potatisskal till receptet, kan du servera bollarna tillsammans med potatis. Kanske en god potatispuré eller ett potatismos?

Fler klimatsmarta tips

Du kan ta del av våra juliga tips på vår Facebook, på sidan Värnamo kommun Länk till annan webbplats.

Ett foto på ett serveringsförslag.