Publicerat:
En tryggare sommar i vått och torrt
Ta det lugnt i sommar men var redo ifall något oväntat inträffar. Här hittar du tips och råd för hur du kan förbereda dig för översvämningar, värmeböljor, bränder och andra större, och mindre, komplikationer.
Sommarvädret påverkar oss alla, och även om vi hoppas på fin sommar kan överdrivet regn eller sol orsaka problem.
Skydda ditt hem mot översvämningar
För att skydda ditt hem, se till att kontrollera brunnar, dräneringsrör och stuprör regelbundet. Se till att marken runt huset lutar bort från byggnaden för att främja korrekt avrinning. Kontrollera din hemförsäkring för att veta vad som gäller vid översvämning. Vid översvämning är det viktigt att stänga av elen och täppa till avlopp och toaletter för att förhindra att avloppsvatten tränger in.
Följ eldningsförbud och elda säkert
Under torra perioder kan eldningsförbud införas, vilket innebär att det är förbjudet att elda i skog och mark. Håll dig uppdaterad om aktuella förbud genom att besöka vår webbplats eller ladda ner appen Brandrisk ute, som ger dig den senaste informationen om brandrisker och eldningsförbud.
Även utan eldningsförbud är det viktigt att vara försiktig vid eldning eller grillning. Lämna aldrig en eld obevakad och se till att släcka ordentligt så att ingen glöd finns kvar.
Skydda dig vid värmebölja
Vid långvarig värme är det viktigt att hålla temperaturen nere. Bär svala kläder, duscha kallt och täck för fönstren för att hålla solen ute. Ta det lugnt och drick mycket vatten, även om du inte känner dig törstig. Om du börjar känna dig yr eller illamående, sök vård.
Simma lugnt i rena vatten
Ibland kan vattnet i kommunens sjöar bli otjänligt på grund av höga bakteriehalter eller algblomning. Höga bakteriehalter kan leda till mag- och tarminfektioner, medan algblomning kan orsaka hudirritationer, illamående och andra hälsoproblem. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på dessa risker om du har små barn eller husdjur, då de är mer känsliga för dessa föroreningar.
För att undvika hälsoproblem, kontrollera alltid vattenkvaliteten innan du badar. Kommunen övervakar regelbundet vattenkvaliteten i våra sjöar och publicerar uppdaterad information om eventuella risker. Du kan få den senaste informationen om badvattenkvaliteten, inklusive varningar om bakteriehalter och algblomning, genom att klicka på länken nedan.