Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Mikael Karlsson

Mikael Karlsson

Mikael Karlsson är en av Värnamo kommuns klimatkämpar. Här presenterar vi honom och hans tankar om klimat.

Varför fick dig att söka till klimatkampen?

- Jag trodde att jag skulle vara jätteduktig på det här och ville ha den bekräftelsen helt enkelt. Och det har jag absolut inte fått! Det har snarare blivit ett smärtsamt wake-up-call. Det är ju nedslående att inse att man inte var så bra som man trodde, haha, men samtidigt lärorikt.

Det går ju att följa alla klimatkämpars utsläpp på Svalnas hemsida, hur går det för dig?

- Ja det går ju snabbt att konstatera att man inte ska bygga sig ett hus samtidigt som man ska vara klimatkämpe! Just nu har jag ökat mina utsläpp med 87 procent sedan jag gick med i Klimatkampen. Man får ett koldioxidavtryck som gör att man hajar till. Man blir ju förvånad över vilken effekt den här typen av extraordinära aktiviteter får. Det får i alla fall mig att fundera på vilken skillnad det måste ha beroende på hur man bygger en sommarstuga på 110 kvadratmeter. Även om detta är ett trähus och inte cement så är ju allt nytt.

Har ditt deltagande i klimatkampen gjort att du agerat annorlunda?

- Nja. Jag har inte börjat att agera annorlunda, men plötsligt ser man ju på saker och ting annorlunda. Jag har reagerat starkt på att byggarna har överlevererat material till sommarstugan. Brädstumpar är ju en sak, de blir ju fjärrvärme, men isolering, lister, reglar, takpapp - det är ju producerat i onödan. Inom byggindustrin har de en utmaning att ta i tu med och det är förpackningar. Vi snackar om släpvagnslaster som jag kört till återvinningscentralen med! Tack och lov att det går att återvinna.

- Sen funderar jag på om det ens går att kombinera en sommarstuga med att vara klimatkämpe? Nej troligtvis inte. Det är ju två hus jag håller mig med.

Har du satt upp några personliga mål för din konsumtion?

- Mitt mål är att sätta så lite avtryck som möjligt, men jag har ju insett att min offervilja är lite för liten… Jag hade redan värderingar och börjat tänka i den här banan innan jag gick med i Klimatkampen. Vi i familjen har till exempel börjat att äta bättre. Jag sköter min sortering, jag är snål och avstår hellre än att handla om det inte är något bra men boendet är ju den största utsläppen för mig…maten är ingenting i jämförelse!

Har du några tips att dela med dig av?

- Om det här hade varit för tre år sedan så hade jag inte lånat alla verktyg så som jag gjort nu när vi bygger sommarstugan. Då hade jag köpt allt. Det enda jag har köpt nu är ett verktyg och en släpvagn från 1988 som jag har fixat till. Båda ska jag sälja när vi är klara och inte behöver dem längre. Så jag tror att det finns jättestora vinster med att låna och köpa second hand.

Nu när du har varit med ett tag, vad är dina reaktioner på appen Svalna? Kan du rekommendera appen?

- Den är inte perfekt. Men det kanske inte är så konstigt, så långt in släpper ju inte banken in Svalna. Och jag hade nog inte varit bekväm med det heller, att detaljerna blev synliga. Man måste justera en del av sina inköp och det tar tid. Man kan ju nörda ner sig men det har jag inte orkat.. eller snarare kanske jag ska säga inte prioriterat. Det här har varit en fruktansvärt intensivt höst med mycket på jobb och bygget och familjepusslet. Då är det svårt att också vara klimatkämpe till 100 procent, det kräver ett fokus. Det finns ju inga genvägar.

- Det jag skulle kunna ha gjort är att skapa ett separat konto för byggnationen, det hade varit intressant att veta vad skillnaden hade varit om jag inte räknat med de inköpen. Men samtidigt så hade det varit att manipulera. Jag har ju köpt ett hus.

Finns det något mer du vill ha sagt om klimatkampen eller din resa?

- Det går att konstatera att av alla klimatkämparna som är med i klimatkampen så går utvecklingen sämst för oss i Värnamo, haha. Men det kan ju också vara så att vi redan låg lågt i utsläpp från början och därför är det svårt att minska?!

Senast granskad:
2020-03-09

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se


Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30


Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo


Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo


Organisationsnummer
212000-0555

Fler kontaktuppgifter
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp