Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Publicerat:

Infrastrukturplan intressant för Värnamo

På måndagsmorgonen presenterade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) den nationella infrastrukturplanen för 2022 och 2023. Den om fattar 881 miljarder och är historiskt stor.

För Värnamo kommuns del är den intressant därför att den kan påskynda att få hela systemet för nya stambanor på plats – där Värnamo i avtal med Sverigeförhandlingen är en station utmed höghastighetsjärnvägen, som binder ihop Värnamo med resten av landet och vidare ut i Europa.

- Bland annat säger Tomas Eneroth att regeringen lägger tre miljarder på att utreda järnvägssträckorna mellan Linköping och Borås, respektive Linköping och Hässleholm via Jönköping. Det är bra, säger Mikael Karlsson.

Han hade dock önskat att det också kommit ett besked om när sträckningen av järnvägen genom Värnamo kommun kan vara klar.

- Ett sådant besked fick vi inte och det är olyckligt eftersom det i stor utsträckning hindrar oss att ta fram de planer vi behöver för att utveckla Värnamo, säger Mikael Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

Dubbelspår mellan Alvesta och Växjö

I infrastrukturplanen talas också om en dubbelspårig järnväg mellan Alvesta och Växjö.

- Det är bra för Värnamo. Dels är det många som redan nu arbetspendlar mellan Växjö och Värnamo och dels skulle det innebära att den som bor i Växjö kan ta tåget till Värnamo för att sedan snabbt kunna åka vidare. Vi utökar arbetsmarknadsregionen, just så som vi argumenterade för i Sverigeförhandlingen, säger Mikael Karlsson.

Han menar att huvudbudskapet i infrastrukturplanen är mer pengar till järnvägsbyggandet, som också tidigareläggs och intensifieras. Och just det, en snabb järnvägsförbindelse mellan storstadsregionerna är förutsättningar för det som Värnamo kommun lyfte fram som viktigt i Sverigeförhandlingen, som avslutades 2017: kompetensförsörjningen, klimatet, att bygga ihop stad och land och att frigöra kapacitet för att köra gods på järnvägen.

Lagt kort ligger

Under sin presskonferens på måndagen uttryckte Eneroth också att ”lagt kort ligger”.

- Jag kan inte tolka det på annat sätt än att avtalet i Sverigeförhandlingen gäller – och i det avtalet har Värnamo en station utmed höghastighetsbanan, säger Mikael Karlsson.

Läs mer om infrastrukturplanen på Regeringens webbplats. Länk till annan webbplats.

Läs mer på Sverigeförhandlingens webbplats. Länk till annan webbplats.

Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.