Vad gör valnämnden i Värnamo kommun?

I höst är det val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Varje kommun har en valnämnd. Här får du veta mer om vilka valnämnden är och vad de gör.

I samband med valet finns det valmyndigheter på tre nivåer, i vårt fall:

• den centrala valmyndigheten, Valmyndigheten
  • den regionala valmyndigheten, Länsstyrelsen i Jönköpings län
  • den lokala valmyndigheten, valnämnden i Värnamo kommun.

Vilka är med i valnämnden?

Valnämnden i Värnamo kommun består av nio folkvalda politiker, där alla partier i kommunfullmäktige är representerade. Ordförande i valnämnden är Birgitta Petersson (L).

Vad gör valnämnden?

Valnämnden ansvarar för genomförandet av allmänna val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige i Värnamo kommun. Valnämnden rekryterar och utbildar röstmottagare, ser till att det finns möjlighet att få ett dublettröstkort, ordnar vallokaler och ser över indelningen av valdistrikt. De ansvarar även för den preliminära rösträkningen på valkvällen och på onsdagen efter valet.

Vill du veta mer om valnämnden?

På sidan Valnämnden hittar du alla representanter i valnämnden och kontaktuppgifter om du har några frågor.