Utbildning för röstmottagare

Nu har alla som ska vara röstmottagare 11 september gått en utbildning. Röstmottagarna utbildas för att vi ska ha ett säkert val i kommunen och för att de ska känna sig trygga i sitt uppdrag.

Det är totalt nästan 300 personer som har gått utbildningen för röstmottagare den senaste veckan. Utbildningen hålls av valnämndens ordförande och av valsamordnarna på kommunen, som ansvarar för att valet i Värnamo kommun ska genomföras på rätt sätt.

Vad gör en röstmottagare?

Röstmottagare är de som tar emot din röst, och är till hjälp, när du röstar i vallokalen. Ansvaret innebär bland annat att se till att valsedlarna som lämnas in av de politiska partierna står på rätt plats i valsedelstället. Nytt för i år är att de ska se till att varje person som röstar får ta sina valsedlar ensam, bakom en skärm. I slutet av dagen räknar även röstmottagarna alla röster, innan de skickas iväg från vallokalen.