Publicerat:

Kungabesök i länet

På torsdagen besökte det svenska Kungaparet Jönköpings län med anledning av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen. Platsen för besöket var Jönköping, där det bland annat blev besök på Spira och Rådhusparken.

Som en del av firandet av 50-årsjubileet besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023. Länsbesöken äger rum i residensstäderna och landshövdingarna står som värdar. Först ut var Nyköping 9 februari och på torsdagen, 16 februari, var det Jönköpings tur.

Först på programmet stod ett besök på Kulturhuset Spira, där landshövding Helena Jonsson tog emot Kungaparet. Där visas en utställning med bilder från Kungens besök i länet under de senaste 50 åren.

Minnessten och småländsk mat

Därefter blev det bilkortege till Magnus Ladulås plats där det hölls en jubileumsceremoni, där kommunstyrelsens ordförande Anne-Marie Nilsson höll tal och H.M. Konungen avtäckte en minnessten för länsbesöket till en fanfar från Hemvärnets musikkår.

Kungaparet och ett 40-tal inbjudna gäster, som representerar olika delar av länet, åt lunch på Residenset. Gästerna bjöds på Smålands landskapsmåltid som tillagades med noga utvalda lokalproducerade råvaror från länet av kocken Gustaf Arnell.

Landshövdingen höll tal

Länsbesöket avslutades i Rådhusparken där Jönköpings kommun hade ordnat ett scenframträdande och möjligheten för Kungaparet att ta del av olika aktiviteter i parken. H.M Konungen och landshövding Helena Jonsson höll tal till besökarna.

- Vi har mycket att vara stolta och tacksamma över i Sverige. Saker omkring oss som är så lätt att ta för givet. Självklarheter som att leva i ett fritt samhälle, i en demokrati, och att känna trygghet. Så låt oss stanna upp och påminna oss om vad det faktiskt är att leva i ett fritt land och känna stolthet över det samhälle och den hembygd vi tillsammans byggt upp och lever i, sa landshövding Helena Jonsson under sitt tal.

Drottningen och Kungen står bredvid varandra, De har vinterkläder och kungen vinkar.

Kungaparet besöker landets alla län under jubileumsåret, Jönköpings län blev det andra länet som besöktes. Foto: Fredrik Syrén

Flera personer står på golvet framför en skärm där det visar text och foto. Det är ett stort rum med stora fönster från golv till tak.

Första anhalten var Kulturhuset Spira, där Kungaparet såg en utställning med bilder från kungliga besök i länet de senaste 50 åren. Foto: Fredrik Syrén

Kungaparet står med ryggen mot kameran till vänster i bild. Till höger står en kvinna på en trappa. Hon har vinterkläder och står framför en mikrofon.

Vid Magnus Ladulås plats avtäcktes en minnessten för jubileumsbesöket. Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Anne-Marie Nilsson, höll tal. Foto: Fredrik Syrén

En kvinna står bakom ett podium på en scen. På podiet och i bakgrunden syns en symbol som består av en kungakrona och texten C.XVI.G Jubileum 50 år.

Landshövdingen Helena Jonsson höll tar vid festligheterna i Rådhusparken. Foto: Fredrik Syrén