Publicerat:

Känner du dig trygg i ditt bostadsområde?

Det finns saker du kan göra för att förhindra inbrott eller stöld. Du och dina grannar kan till exempel starta Grannsamverkan. Då hjälps ni åt att hålla extra utkik efter ovanligheter i ert område och samarbetar med polisen för att förebygga brottslighet.

Du och dina grannar kan hjälpa varandra att hålla koll på varandras hus och reagera om något ovanligt händer. Vi på Värnamo kommun stödjer Grannsamverkan så att du och dina grannar kan starta en grannsamverkansgrupp gratis.

Grannsamverkan

Genom att du och dina grannar skapar grannsamverkan gör ni bostadsområdet mindre attraktivt för brottslig verksamhet som till exempel inbrott, skadegörelse och stölder. Främst handlar det om att hålla extra uppsikt över – vara lite extra nyfiken på – vilka som rör sig i ert bostadsområde och att reagera om något sticker ut utöver det vanliga.

Samarbete med polisen

Samarbetet mellan polisen och grannsamverkansgruppen innebär att du och dina grannar får veta viktig information som rör ert område. Det kan till exempel vara om det skett brott i grannkommunen eller om det sker mycket cykelstölder under en tid. På samma sätt kan du informera polisen om du sett något misstänkt.

Öka trivseln

Du trivs bättre i ditt bostadsområde om du känner dig trygg, men grannsamverkan ökar också trivseln i området på andra sätt. Genom att du och dina grannar är engagerade och delaktiga skapar ni tillsammans en trevlig grannsämja.

Tips och råd för att förhindra brott

Inför sommaren är det viktigt att känna sig trygg med att kunna lämna sitt hus för att njuta av semestern någon annanstans. Det finns några saker som du kan tänka på för att förhindra att bli utsatt för brott, oavsett om du är med i en grannsamverkan eller inte.

  • Säg till dina grannar när du åker på semester. Då kan de hålla lite extra utkik på ditt hus och agera om något inte är som det ska.
  • När du åker på semester kan du se till att det ser ut som att någon är hemma genom att till exempel lämna porslin framme på diskbänken.
  • Lås in trädgårdsmöbler, trädgårdsmaskiner och verktyg på en säker plats. Du minskar risken för att de ska bli stulna eller användas för att bryta sig in i ditt hus.
  • Var sunt nyfiken! Prata både med personer du känner igen i området och personer som inte brukar vara där. Du kan ställa frågor som ”Vem hälsar du på?” till någon du inte känner igen.
  • Om något händer, ring polisen på 114 14 eller 112 vid pågående brott. Gör dig synlig och försök skapa kontakt; brottslingar kan avbryta när de märker att någon har sett dem. Försök komma ihåg hur personerna ser ut. Undvik att möta brottslingen på ett fysiskt sätt då du kan bli bemött med våld.
  • Starta en grannsamverkangrupp

Hur skapar jag en grannsamverkansgrupp?

Läs om grannsamverkan och hur du och dina grannar skapar en grannsamverkan på polisens webbplats. Länk till annan webbplats.

Psst... om du och dina grannar redan är aktiva i grannsamverkan behöver ni komma ihåg att byta ut era skyltar om de börjar bli för gamla.