Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Val 2022

Söndag 11 september går Sverige till val. Du kan rösta till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. På den här sidan finns sådant som kan vara bra att veta när du ska rösta.

Du som bor i Värnamo kommun kan rösta till Sveriges Riksdag, regionfullmäktige i Jönköping och kommunfullmäktige i Värnamo kommun.

Röstkortet

Du som har rätt att rösta i valet 2022 får ditt röstkort skickat till den adress där du är folkbokförd senast 24 augusti. På röstkortet står det vilka val du har rätt att rösta i, vilket valdistrikt du tillhör och adressen till den vallokal där du ska rösta om du röstar på valdagen.

Om du inte har fått ditt röstkort, kontakta Värnamo kommun 0370-37 74 40, så kan vi hjälpa dig att skriva ut ett nytt.

Förtidsrösta från och med 24 augusti

Du kan förtidsrösta från 24 augusti till och med 11 september. Det kan du göra i vilken förtidsröstningslokal som helst i Sverige. När du förtidsröstar ska du ha med dig en giltig legitimation och ditt röstkort. Om du har glömt ditt röstkort, kan du få hjälp att skriva ut en dubblett i förtidsröstningslokalen eller i kontaktcenter.

Rösta på valdagen, 11 september

Du som rösta på valdagen, ska göra det i den vallokal som står på ditt röstkort. Information om de olika röstlokalerna finns också på Valmyndighetens webbplats (länk).

Vallokalen är öppen klockan 8.00-20.00 på valdagen. Du ska ha med dig giltig legitimation. Du måste inte ha med dig röstkortet.

Om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen, kan du förtidsrösta i Tingshuset i Värnamo stad klockan 8-20.

Om du inte kan ta dig till en vallokal

Om inte kan ta dig till en vallokal på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning, kan du boka tid för ambulerande röstmottagning eller rösta med bud. Tänk på att du behöver både ditt röstkort och en giltig legitimation för att rösta.

Budröstning

Vid budröstning behöver du en budröstningssats som kan hämtas i förtidsröstningslokalerna eller kontaktcenter och i vallokaler under valdagen. Vid budröstning behövs ett vittne och ett bud och de får inte vara samma person. Budet som hjälper dig ska vara minst 18 år och en anhörig eller vårdare. Vittnet ska vara äldre än 18 år.

Ambulerande röstmottagning

Om du inte har tillgång till ett vittne och, eller ett bud kan du boka ambulerande röstmottagning. Det innebär att två röstmottagare kommer hem till dig med förtidsröstningsmaterial enligt överenskommelse.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om valet eller har du några funderingar, gå in på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 15 juni 2022