2021 års kulturstipendiater i Värnamo utsedda

En nyligen bortgången musikprofil, en hyllad romandebutant och en duo som lyfter fram vår lokala historia. Niclas Malmqvist, Ida Therén samt Arne Atterling och Bo Krantz får Värnamo kommuns kulturstipendium 2021.

Bland 23 nominerade har kulturnämnden nu valt ut 2021 års kulturstipendiater.

- Det var som vanligt ett svårt val, men jag slås återigen av hur många som gör fantastiska insatser för kulturen i Värnamo kommun, säger kulturnämndens ordförande Eva Törn.

Bo Krantz och Arne Atterling

Ett av de tre stipendierna delas av Arne Atterling och Bo Krantz från Historiska Sällskapet Gamla Wernamo. Duon gör ovärderliga insatser för att ta hand om och sprida gamla fotografier från Värnamo. De besöker skolor, äldreboenden, föreningar och är mycket engagerade i arbetet med den stadshistoriska utställning som skapas med anledning av Värnamo stads 100-årsjubileum. Bo är även aktiv i Tånnö Hembygdsförening.

- Det känns roligt och överraskande att vårt arbete uppskattas. Vi ser fram emot att pandemin snart är över så att vi kan fortsätta visa bilder och berätta om Värnamo för skolbarn, äldre och alla andra, säger Arne Atterling och Bo Krantz.

Ida Therén

Ida Therén är författare och kulturjournalist från Värnamo som har skrivit ett flertal barnböcker och publicerat skönlitterära texter i bland annat tidskriften Granta. Hösten 2020 romandebuterade hon med “Att omfamna ett vattenfall” på Natur & Kultur och boken har hyllats av en rad kritiker i våra största tidningar.

- Jag blir jätteglad av att få den här äran, det känns väldigt speciellt att få den sortens uppskattning från min hemstad. Stipendiepengarna kommer lägligt då jag är mitt i arbetet med nästa roman, säger Ida Therén.

Niclas Malmqvist

Niclas Malmqvist som gick bort tidigare i år tilldelas stipendiet postumt. Som musiker och sångare bjöd han musikpubliken i Värnamo på många högtidsstunder genom åren, inte minst genom sitt fantastiska munspelande. Därtill var han under mer än 20 år ett nav i Värnamos musikliv genom sin butik Värnamo Musik.

- Det är första gången som stipendiet delas ut postumt. Det ska bara ske undantagsvis, men den här gången tyckte nämnden att det kändes självklart med tanke på den långa och omfattande gärning som Niclas gjort för musiken i Värnamo fram till sin hastiga och alldeles för tidiga bortgång, säger Eva Törn och fortsätter:

- Däremot är det inte första gången som ett av stipendierna delas. Bosse och Arne jobbar väldigt mycket tillsammans och kompletterar varandra på ett fint sätt, så det känns naturligt att de får priset gemensamt.

Prisutdelning i höst

Stipendiesumman är 10 000 kronor till var och en av stipendiaterna (Bo Krantz och Arne Atterling får dela på den summan). Prisutdelningen är planerad att ske under hösten i Gummifabriken, då allmänheten bjuds in till en ceremoni med samtal och musik. Då delas även 2020 års stipendier ut, eftersom det inte kunnat ske ännu på grund av pandemin. 2020 års stipendier gick till smyckeskonstnären Lena Lindahl, filmaren Annika Fredriksson samt sångerskan och skådespelerskan Nina Hjelmkvist.

Arne Atterling/Bo Krantz

Hembygdsvård

Värnamo/Tånnö

Nämndens motivering: En eldsjälsduo som gör ovärderliga insatser för att ta hand om och sprida vår lokalhistoria.

Arne Atterling och Bo Krantz.

Niclas Malmqvist

Värnamo

Nämndens motivering: En centralgestalt i Värnamos musikliv vars minne kommer leva kvar länge.

Niclas Malmqvist.

Ida Therén

Värnamo

Nämndens motivering: En mångsidig författare och skribent som gjort en hyllad romandebut.

Ida Therén.