Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Publicerat:

Stadshistorisk utställning invigd med sand i skorna

Med Värnamosand i skorna invigde på fredagen kommunfullmäktiges ordförande Camilla Rinaldo Miller den stadshistoriska utställningen "Värnamo – vår stad berättar".

Den första november 1920 blev Värnamo stad. Sedan dess har Värnamo blomstrat och växt, och har så mycket att berätta. Ett koncentrat av Värnamos första sekel finns nu att ta del av på våning 0 i Gummifabriken.

Men en traditionell invigning med bandklippning blev det inte. Istället tog Camilla Rinaldo Miller av sig sin ena sko.

– Så, jag häller lite Värnamosand i min sko och inviger Värnamo stads 100-årsjubileumsutställning! Och tackar alla som har varit med och gjort det här möjligt. Vi som får ta del av det här idag är så otroligt stolta och tacksamma för varje minut och timma som ni lagt ned. Härmed förklarar jag utställningen invigd! utropade Camilla Rinaldo Miller.

En permanent utställning

Utställningen är permanent, men med föränderliga inslag. Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Värnamo Hembygdsförening kommer varje månad att byta ut föremålen i glasskåpen.

– De har varit ovärdeliga i detta arbete, sa Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun. Utan föreningarnas engagemang, kunskap och material hade vi inte haft en utställning här i dag. Det är fint att vi jobbat tillsammans, mot ett gemensamt mål. Och att alla som vill nu får ta del av vår stadshistoria.

Fotoutställning: 100 porträtt av 100 Värnamobor

Samtidigt invigdes också fotoutställningen "100 porträtt, 100 Värnamobor". Det är Alin Popescu som tagit porträtt av 100 Värnamobor som berättar om vad de tycker är bäst med Värnamo. Projektet ägs av Värnamo Näringsliv och är en del av inflyttarservicen Ditt Värnamo. Fotoutställningen finns på plan 1 och 3 i Gummifabriken.

– När Alin kom som nyinflyttad till Värnamo, ville han vara med och påverka hur vi skulle fira vårt hundrade år. Och resultatet hänger här på väggarna i Gummifabriken. 100 ambassadörer som berättar vad staden betyder för dem, sa Anki Hansson, vd för Värnamo Näringsliv.

Bläddra bland bokväggen, titta in i glashyllorna och spring upp till våning 3, så ser du ett axplock av vår historia. Välkommen!

Kommunfullmäktiges ordförande pratar i mikrofon och på väggen bakom henne står en text om utställningen.

Kommunfullmäktiges ordförande Camilla Rinaldo Miller invigde utställningen.

Flera personer står uppradade framför en vägg där man ser delar av utställningen.

De flesta i arbetsgruppen som har jobbat med att ta fram utställningen, som invigdes på fredagen.