Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Publicerat:

Årets kulturstipendiater i Värnamo utsedda

En kulturell allkonstnär, en konstnär som vårdar sina småländska rötter och en kulturens möjliggörare.

Hampus Nessvold, Amanda Björk och Karin Lundh får Värnamo kommuns kulturstipendium 2022.

Hampus Nessvold

- Jag känner mig så glad och ärad över att få ta emot Värnamo kommuns kulturstipendium! Att få något sådant ifrån staden jag vuxit upp i betyder massor

Det säger stipendiaten Hampus Nessvold, som är uppvuxen i Lanna och Värnamo. Han syns allt oftare i tv, bland annat i humorserien ”Trevlig helg”. Han har även givit ut sin egen musik, skrivit böcker, synts på teaterscenen och gjort succé med sin scenshow ”Ta det som en man”. I januari i år lanserades podden ”Skäringer & Nessvold”. En riktig kulturell allkonstnär, med andra ord.

Amanda Björk

Även konstnären Amanda Björk från Kärda får kulturstipendiet. Hon bor numera i Göteborg, men återvänder ofta till sina småländska rötter. Hon är utbildad på Konstfack och har ställt ut på flera olika museer och konsthallar, bland annat på Smålands Konstarkiv den gångna vintern.

- Jag känner mig djupt tacksam att få ta emot Värnamo kommuns kulturstipendium. Det känns roligt och viktigt att få denna uppmärksamhet och erkännande från ens hembygd; den som format mig under min uppväxt och som senare har färgat mitt konstnärskap, säger Amanda Björk.

Karin Lundh

Förutom de som skapar kultur, behövs även de som möjliggör kultur. En sådan person är Karin Lundh. Som företagare på Källemo utforskar hon gränslandet mellan möbler, konst och design. Vid sidan om företaget har hon ett stort ideellt engagemang, bland annat som vice ordförande för Vandalorum, ordförande för Smålands konstarkiv och en av krafterna bakom Bänkarnas stad.

- Konsten, i alla dess former, är en motor som skapar självständigt tänkande. Ett samhälle med självständigt tänkande individer mår bra, så ett samhälle som värnar kulturen värnar också demokratin. Därför känns det extra hedrande att få vara en av mottagarna av kulturstipendiet, säger Karin Lundh.

Kulturnämnden utser stipendiaterna

Kulturstipendiaterna utses av kulturnämnden.

- Det var som vanligt ett svårt val. Det är så många från Värnamo kommun som gör fantastiska saker för kulturen, säger kulturnämndens ordförande Eva Törn.

Stipendiesumman är 10 000 kronor till var och en av stipendiaterna. Prisutdelningen är planerad att ske under hösten i Gummifabriken, då allmänheten bjuds in till en ceremoni med samtal och musik.

Motiveringarna

Hampus Nessvold

Skådespelare, musiker, författare

Lanna/Värnamo/Stockholm

Nämndens motivering: En kulturell allkonstnär med spets och bredd som både roar och oroar.

Amanda Björk

Konstnär

Kärda/Göteborg

Nämndens motivering: Mångsidig konstnär som erövrar Konstsverige samtidigt som hon vårdar sina småländska rötter.

Karin Lundh

Möjliggörare.

Värnamo

Nämndens motivering: En outtröttlig motor i Värnamos kulturliv som för samman kultur, näringsliv och det ideella engagemanget.

Porträttbilder på Amanda Björk, Hampus Nessvold och Karin Lundh.

Amanda Björk, Hampus Nessvold och Karin Lundh.