Publicerat:

Lägesrapport om arenabygget

Om allt går som planerat blir det avspark för en ny fotbollsarena i Värnamo i februari 2025. Tanken är att bygga en arena för elitlag för såväl damer som herrar, där det också finns bra förutsättningar att hålla ihop bredd och elit.

Platsen

Att bygga den nya arenan är ett omfattande projekt. En förstudie har visat att Ljusseveka kan vara en lämplig plats att bygga på krävs det ett arbete med att ta fram en ny detaljplan.

I det ingår till exempel att se över trafiksituationen i området. Tekniska förvaltningen tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen jobbar på ett alternativ i söder, från Nydalavägen för att möjliggöra en bättre infrastruktur för hela Prostsjöområdet.

Arenan

När det gäller själva arenan är projekteringen igång. Det upphandlade arkitektföretaget HMXW i Stockholm jobbar med utseende och planlösningar utifrån Värnamo kommuns och IFK Värnamos gemensamma vision.

- Vi kommer att bygga en arena för cirka 6 000 åskådare med läktare på tre sidor, i norr, öster och väster. Själva fotbollsplanen hoppas vi kunna utföra i gräs med värmeslingor och underliggande bevattning, säger Stefan Åberg, fastighetschef i Värnamo kommun.

Det politiska beslutet om att bygga en ny arena bygger på att dam- och herrfotbollen har samma förutsättningar. Båda representationslagen kommer att spela på arenan och bedriva delar av sin träning där.

Bredd och elit tillsammans

Ett motiv för att bygga en nya arena just på Ljusseveka är att man vill hålla ihop breddfotboll och elitfotboll.

- Knattarna ska möta elitspelarna på daglig basis. IFK Värnamo är noga med att profilera sig som den familjära föreningen, säger Stefan Åberg.

Tidplan

Målsättningen är att den första matchen på den nya arenan ska spelas i februari 2025. Förfrågningsunderlag på ett totalentreprenad för bygget ska gå ut i början av 2023. I mars hoppas tekniska förvaltningen att det ska vara klart vem som tilldelas uppdraget och förhoppningsvis kan spaden sättas i jorden för den nya arenan våren/sommaren 2023.