Publicerat:

Nu invigs fjärde bänken i Bänkarnas stad

På lördag, 27 maj, invigs den fjärde bänken i projektet Bänkarnas stad. ”Allting förändras men ingenting förgås” är skapad av konstnären Ellen Ehk Åkesson. Donatorer är Ljungbyparet Thomas och Inga-Lill Börgesson.

Projektet Bänkarnas stad fortsätter växa, och på lördag invigs ännu en konstnärligt utformad bänk längs med Laganstråket. Konstnären bakom bänken är Ellen Ehk Åkesson från Nybro. Bänken har namnet ”Allting förändras men ingenting förgås”, vilket är ett citat av den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras.

”Naturen formar tillbaka sin bänk”

– Den klassiska, romantiska parkbänken, den vi känner så väl. Dess svängda linjer, upplysta av en lyktstolpes mjuka sken, kanske lite lätt dimma. Bänken signalerar, sätt dig här och vila, forma en tanke, väntar du på någon? säger Ellen Ehk Åkesson och fortsätter:

– Men någonting är på väg att hända, bänken genomgår en metamorfos. Livets kretslopp har sprungit ifatt den, naturen håller på att forma tillbaka sin egen bänk, slingrande rötter och knotiga stammar. Svamparna bryter ner det av människan formade träet till livets byggstenar, stoff för nytt liv, ny form. Naturens skulptör tar över, följer linjer och former av något svunnet, tar bort och lägger till. Allting förändras men ingenting förgås.

Bänken är cirka 1,3 meter hög, 1,5 meter lång och 1,1 meter bred. Den är utförd i brons och består av gjutna skulpterade element som svetsats samman del för del. Bronsarbetet är utfört av Alexander Brandt, Gävle.

Donerad av Ljungbypar

Bänken är donerad av Ljungbyparet Thomas och Inga-Lill Börgesson.

– Min morfar Kurt Bergström gifte sig 1970 med Margareta Härenstam från gården Åeke i Forsheda, efter att min mormor avlidit några år tidigare. Kurt gick i pension 1976 och året efter flyttade han och Margareta till Thure Sällbergsgatan i Värnamo. Där träffade och umgicks de med Siri Bergkvist, som genom en testamenterad gåva till Värnamo kommun möjliggjorde konstverken Corpus i rondellen nedanför järnvägsstationen och Momentum på entrétorget framför Gummifabriken, berättar Thomas Börgesson och fortsätter:

– Inga-Lill och jag träffade Siri flera gånger och tanken att donera pengar till ett konstverk växte fram efter att Margareta avlidit 2019, Kurt var död sedan tidigare. Kontakt med kulturförvaltningen i Värnamo och flera besök och diskussioner ledde fram till konstverket ”Allting förändras men ingenting förgås” som en del i Bänkarnas stad.

Invigs på lördag

Invigningen sker nu på lördag 27 maj kl. 11.00. Platsen är Osuddenrundan, där den nya slingan runt kohagen börjar närmast järnvägen (nära gångvägen upp till Mosslegatan). Både konstnär och donatorer medverkar. Invigningen förrättas av kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson och Thomas Lundh läser sin specialskrivna dikt ”Bänkarnas stad”, ackompanjerad av Jonas Rydin.

– Vi är fantastiskt glada och tacksamma för makarna Börgessons generösa donation. Ellen Ehk Åkesson är en mycket duktig och spännande konstnär och hennes bänk lyfter hela projektet Bänkarnas stad ytterligare ett snäpp, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun och ordförande i referensgruppen för Bänkarnas stad.

Fakta Ellen Ehk Åkesson

Ellen Ehk Åkesson är född 1976 i Nybro. Hon har en MFA i keramikkonst vid HDK Göteborg och har även studerat keramik vid Capellagården på Öland. Idag är hon verksam i sin egen studio i det gamla glasbruket Pukeberg i Nybro. Hon är även verksam som konstnär vid Orrefors Kosta Boda. Hon arbetar i flera olika material som lera, brons och glas. Hennes konst inspireras mycket av naturens mystik.

Ellen Ekh Åkesson har fått en mängd olika stipendier och har haft separatutställningar på bland annat Berg Gallery, Eskilstuna konstmuseum och Galerie NeC i Paris. Hon har gjort konstnärliga gestaltningar på uppdrag av bland andra Stockholm stad, Statens konstråd och Södertälje kommun.

Läs mer på Ellen Ehks webbplats. Länk till annan webbplats.

Fakta Bänkarnas stad

Projektet Bänkarnas stad är tänkt att förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad. Samtidigt lyfts ån Lagan fram och det skapas en attraktiv och konstnärligt utformad miljö längs Laganstråket. Därigenom knyts även Vandalorum ihop med Värnamo centrum. Bänkarna ska vara konstnärligt utformade och doneras till Värnamo kommun av ett företag, förening eller privatperson.
Idén till Bänkarnas stad föddes när företagaren Kadim Akca 2012 donerade bänken Gemenskap (Turkens bänk), som står placerad i Åbroparken i centrala Värnamo. Den räknas som bänk nummer noll.

Bänken Polygon formgiven av Johnny Grauengaard är bänk nummer ett som skänktes av Värnamo Företagareförening 2017.

Bänken Peace skapad av Fredrik Wretman är bänk nummer två. Den donerades av Nivika Fastigheter AB 2018.

Bänken Equilibrium av Charlotte Gyllenhammar är bänk nummer 3, donerad av Bengt och Gunnel Liljedahl 2021.

Bänkarnas stad är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Värnamo Företagareförening och Vandalorum.

Är du intresserad av att donera en bänk? Läs mer på sidan Bänkarnas stad.

Två personer sitter på en bänk och två personer står bakom bänken. Till höger på bänken finns en formation i lera, som fortsätter ner mot marken.

På bänken sitter Alexander Brandt som gjort bänkens bronsarbeten och konstnären Ellen Ehk Åkesson. Bakom bänken står donatorerna Thomas och Inga-Lill Börgesson.