Mat
Fokusområdet mat handlar om att erbjuda hälsosam, god och näringsriktig mat i trivsamma miljöer. Det handlar också om att erbjuda tillräckligt med tid för att äta och få en stunds avbrott i dagen.
Vår konsumtion av mat påverkas av en rad faktorer så som utbud och tillgång. Både matpotionerna och tallrikarna blir större och större. Undersökningar visar också att personer med utbildning äter mer hälsosamt än personer utan utbildning och att kvinnor äter mer hälsosamt än män.
Rätt mat = positiva effekter
Att äta hälsosamt har en rad positiva effekter på hur vi mår och kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, diabetes typ 2, cancer och övervikt.
En välbalanserad och näringsriktig kost kännetecknas av att huvuddelen av maten kommer från vegetabiliska, fiberrika och näringstäta livsmedel, till exempel:
- grönsaker
- baljväxter
- frukt
- nötter
- fisk
- vegetabiliska oljor
- mat med fullkorn.
Det kan vara svårt att avgöra vad en produkt innehåller. Därför finns Nyckelhålet, en symbol av Livsmedelsverket som gör det enklare att välja hälsosam mat.
Information om Nyckelhålet hittar du på Livsmedelsverkets webbplats
Barn, ungdomar och vuxna har nästan samma behov av näringsrik mat. När barn kommer upp i skolåldern kan de äta samma typ av livsmedel och maträtter som vuxna.
Information om mat för barn i olika åldrar hittar du på Livsmedelsverkets webbplats
Matrekommendationer för barn 1-6 år
- Servera två huvudmål och 2-3 mellanmål om dagen som gör barnet mätt.
- Undvik att barnet småäter, det vill säga äter lite då och då hela dagen.
- Vänj inte barnet vid söt dryck i nappflaska eller att låta hen ta med välling i sängen.
- Ge barnet vatten mellan måltiderna eller om barnet är törstigt.
- Undvik mat med tillsatt socker och sockra inte, till exempel på gröt och fil.
- Begränsa godis och läsk till enstaka tillfällen.
De flesta barn har perioder när de äter väldigt lite, bara äter några få maträtter eller inte vill äta alls. Tips för att öka barnets matlust hittar du på Region Jönköpings läns webbplats