Psykisk välbefinnande
Fokusområdet psykiskt välbefinnande handlar om att skapa en miljö där varje människa kan förverkliga sina egna möjligheter, uppleva glädje, nyfikenhet, trygghet, hitta balans och känna sig fullt delaktig.
När du mår bra känner du dig nöjd med dig själv och det du har. Du har lätt att glädja dig åt saker, har bra självförtroende och en god självkänsla. Även helheten omkring dig har betydelse för hur du mår. Att ha ett intresse som känns betydelsefullt kan till exempel väga upp andra saker som är mindre bra.
Naturen - en läkande kraft
Flera undersökningar visar att vi mår bra av friluftsliv. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, förbättra psykisk hälsa, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion. Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare om vi fick en starkare koppling till naturen.
I naturkartan - en digital guide till natur och kultur, kan du upptäcka både kända och okända pärlor i Värnamo kommun. Upptäck allt från bästa skidbacken till härliga cykelleder, utsiktspunkter, badplatser och spännande konst.
Tid, engagemang och kärlek
Alla barn behöver mycket tid, engagemang och kärlek för att utvecklas. Här är några tips på saker att göra tillsammans.
- Umgås minst en stund varje dag. Lek, gör saker tillsammans och prata.
- Ge tid och lyssna. Var nyfiken och intresserad.
- Bestäm inte allt åt barnet. Lyssna och låt hen vara delaktig och kunna påverka.
- Prata om det som går bra. Barn gör ofta mer av det som man pratar om. Får barn inte tillräckligt med positiv uppmärksamhet är risken att de istället gör saker som ger negativ uppmärksamhet.
Mer material om psykiskt välbefinnande hittar du på sidan Vi gillar