Nyhetsbrev vecka 19
18 maj 2021

I samband med att sommaren står inför dörren kommer överförmyndarkansliets nyhetsbrev med senaste nytt från oss.
Granskningsläget
Under de senaste månaderna har vi prioriterat granskning av årsräkningar och kommer att göra det under hela första halvåret. Det politiska målet är att 90% av alla årsräkningar ska vara granskade senast 30 juni och idag ser det ut som vi kommer att klara av det. Vi vill återigen påminna om att det kan dröja något från det att ni fått arvodesbeslut efter granskning till att kommunen betalar ut pengar. Det beror på olika rutiner för utbetalning hos kommunerna och tyvärr inget vi kan snabba på.
Ny hemsida
Under våren har kansliet tillsammans med kommunikatörerna arbetat med att ta fram en ny hemsida för kansliet. Den är tänkt att vara mer informativ och levande än sin föregångare och här ska ni också kunna nå våra blanketter och kommande e-tjänster. Eftersom det är en ny sida vill vi gärna få in feedback om ni tycker något saknas, är oklart eller behöver ändras.
Ny e-tjänst för ansökan om uttag
Äntligen har vi lyckats få till vår första e-tjänst som avser att ni kan söka om uttagstillstånd via bank-ID. När denna tjänst används är tanken att all kommunikation ska ske digitalt och vi hoppas att det ska bli ett steg i rätt riktning in i en digital värld. Testa den gärna om ni ska söka uttagsmedgivande och kom med synpunkter.
Kontakt
Vi får ibland synpunkter på att det är svårt att få tag i den handläggare ni önskar prata med. Därför vill vi påminna om att det oftast är så att samtliga handläggare på kansliet kan svara på frågorna oavsett vilken kommun ärendet rör. Om det är upptaget eller den handläggare ni prövar ringa inte är på plats så går det att nå växeln för att be att få tala med en kollega. Telefonnummer 0370-37 70 00.
Se över uppgifterna för bostadsbidrag
Vi har i vår granskning funnit en del exempel på när huvudmannens tillgångar inte är redovisat rätt till Försäkringskassan vilket ger till följd att huvudmannen får ett för stort bidrag utbetalat. Ofta ser vi att det är fonder och andra värdepapper som inte är upptagna som tillgångar. För att inte riskera få en situation där huvudmannen blir återbetalningsskyldig uppmanar vi er att se över detta kontinuerligt. Är ni osäkra på vilka tillgångar som räknas med i beräkningen ber vi er kontakta Försäkringskassan.
Utbildningar
Även om vi inte är riktigt där ännu så ser vi en liten ljusning i coronaläget i samband med att vaccinationsprogrammet rullar på. Vi börjar därför så sakteliga planera för att återgå till normal verksamhet till hösten. En del i överförmyndarens/nämndens uppdrag är att erbjuda utbildning fortlöpande till de gode män och förvaltare som har uppdrag i kommunerna. Vi skulle därför vara intresserade av att få in synpunkter på olika ämnen där ni som är ”ute på fältet” önskar fördjupning för att underlätta era uppdrag. Skicka in eventuella förslag så kan vi använda det vid planering.
Arvode som betalas av huvudmannen kan påverka andra kostnader
Vi vill påminna om att de huvudmän som står för arvodet själva kan ha möjlighet att använda den kostnaden för lättnader i vissa utgifter. Vid löneutmätning eller skuldsanering ska arvodet tas upp som en kostnad så huvudmannen slipper betala motsvarande summa. Denna ska sen sparas undan och användas till att betala nästkommande arvode. Arvodeskostnader kan också i vissa fall användas för att söka merkostnadsersättning vilket i så fall hade täckt hela eller delar av arvodet. Även i kommunerna kan arvodeskostnaden påverka hur stor omsorgsavgift huvudmannen får betala. Vi vill därför uppmana er som har huvudmän som står för arvodet själva att se över att rätt uppgifter är inlämnat till Försäkringskassan, kommun och i förekommande fall Kronofogden.
Planera inför semester
Godmanskap och förvaltarskap är ideella uppdrag och ingen kan kräva att ni ska vara stand-by dygnet runt. Däremot är ni fortfarande formellt ansvariga i ert uppdrag även under semestertider. Vi vill därför uppmana er att tänka till hur ni kan planera redan innan semestern så att huvudmannens behov kan lösas även under denna period. Det kan handla om att föra över lite mer pengar till ”fickpengs-konton” eller stämma av med boende så rutinerna inte ändras under sommaren m.m.. Det är absolut inga problem att åka iväg på semester som god man eller förvaltare men för att ni inte ska riskera störas i onödan är vår rekommendation att ni kollar upp det praktiska i god tid.
Till sist vill vi passa på att önska att ni får en skön sommar med förhoppning om mycket sol och värme och återigen passa på att tacka för det stora arbete ni lägger ner i era uppdrag.