Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Publicerat:

Informationsmöte för kontaktpersoner inom grannsamverkan intresserade många

I onsdags kväll informerade polisen, representanter från Värnamo kommuns räddningstjänst och enheten för trygghet och säkerhet om grannsamverkan, brandsäkerhet, brottsförebyggande arbete och hemberedskap på Gummifabriken i Värnamo. Cirka 200 kontaktombud inom grannsamverkan kom för att få uppdaterad information samt tips och råd om vad man själv kan göra för sin egen trygghet.

Länsförsäkringar var också på plats och pratade säkerhet kopplat till försäkringar som till exempel larm- och dna-märkning på tillhörigheter.

Grannsamverkan mot brott

Grannsamverkan var något som kom till Sverige redan på 80-talet från USA. Nu för tiden sköts det smidigt genom dagens teknik som till exempel sms-grupper och app-funktioner. Väljer man att bli med i grannsamverkan sätts skyltar upp för just det området. Är du intresserad av att starta upp grannsamverkan och bli kontaktombud för ditt område finns det mer information på webbplatsen samverkanmotbrott.se Länk till annan webbplats.

Brandsäkerhet i hemmet

Det finns några enkla saker du kan göra för att öka brandsäkerheten i hemmet. Ett komplett brandskydd, består av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Brandvarnaren bör kontrolleras regelbundet, för att säkerställa att den fungerar. Brandsläckaren som rekommenderas är sex kilos pulversläckare. Brandfilten bör placeras centralt i hemmet, gärna i köket. Läs mer om brandsäkerhet på Brandskyddsföreningens webbplats Länk till annan webbplats.

Brottsförebyggande arbete

Kommunerna har en central del i det brottsförebyggande arbetet, eftersom kommunen omfattar en så stor mängd verksamheter som på olika sätt kan verka mot brott. Värnamo kommun arbetar, tillsammans med polisen, näringslivet och bostadsbolag, för att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen. Läs mer på sidan brottsförebyggande arbete

Hemberedskap

Hemberedskap innebär att du har ordnat så att du har tillgång till vatten, mat och värme under en tidsperiod på minst 1 vecka om en kris skulle inträffa i samhället. Du ska också ha möjlighet att kommunicera och ta emot information. Läs mer om hemberedskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats. Länk till annan webbplats.

Gällaryd, Värnamo. Foto: Jon Flobrant