Offentliga måltidens dag uppmärksammas

Ungefär varannan måltid inom restaurangbranschen i Sverige serveras inom vård, skola och omsorg. Torsdag 20 oktober visar den offentliga måltidsverksamheten upp sig i hela landet, och som vanligt är Värnamo kommun med.

Måltidens dag har uppmärksammats i många år och för tre år sedan bytte det namn till Offentliga måltidens dag. Dagen instiftades av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober.

- Den här dagen vill vi förstås uppmärksamma, vi erbjuder en tvårättersmeny i våra förskolor och skolrestauranger. Måltidspersonalen brukar också göra lite extra höstmysigt i restaurangerna just den här dagen, säger Marie Vuollet, måltidsutvecklare.

Måltidsverksamheten i Värnamo kommun köper mat enligt principen närproducerat – svenskt – ekologiskt. Under Offentliga måltidens dag vill vi uppmärksamma det närproducerade genom att servera nötfärsbiffar/rutor från de lokala köttproducenterna Dackebygdens kött i Virserum och Hamra Håkansgård i Bredaryd. Till det serveras det smakrika tillbehör med en morotskaka som dessert i alla våra förskolor och skolor.

- Till våra äldre serveras en trerättersmeny med tunnbrödssnitt med kräft- och romröra, älggryta med tillbehör och morotskaka till dessert. Även här dukas det lite extra festligt i restaurangerna på offentliga måltidens dag, säger Therése Petersson, måltidsplanerare i Värnamo kommun.