Värnamo kommuns logotyp

Intervju med Roland och Inger, gode män

Det började med att Inger Pettersson i Värnamo fick frågan om hon kunde bli god man åt en person på boendet där hon tidigare hade jobbat. Efter visst funderande sa hon ja och på den vägen är det. Nu, åtta år senare, är både Inger och maken Roland god man.

Vad innebär det att vara god man?

Att vara god man innebär att du hjälper en person, din så kallade huvudman, med sådant som han eller hon inte klarar av att sköta på egen hand. Det kan vara att hjälpa till med kontakter med myndigheter och sjukvård, att sköta ekonomin och att ringa eller besöka personen för att se att han eller hon mår bra.

För Inger och Roland har godmanskapet blivit en del av vardagen. Tillsammans har de just nu åtta huvudmän, personer som befinner sig i lite olika situationer men har det gemensamt att de behöver hjälp.

För paret Pettersson innebär godmanskapet att de besöker sina huvudmän minst en gång i månaden och oftare än så har de telefonkontakt eller kontakt med boendet, om huvudmannen bor i ett sådant. En del av dem ringer ofta, en del har de mindre kontakt med.

- Vi träffar dem och ser efter hur de mår, det ligger i uppdraget. Men för mig innebär uppdraget också att skapa en relation, vilket en god man inte måste göra. En del av dem har inga anhöriga och det går inte att låta bli att engagera sig, att inte bara sköta det praktiska med alla papper för huvudmannen, säger Inger.

Vad är det bästa med att vara god man?

- Det bästa med att vara god man är att vi får nya vänner, både kontaktmän och huvudmän. Vi träffar nya personer och lär oss att bakom varje personnummer finns en människa, säger de.

"Man får vara vänligt sträng"

De första åren hjälpte Roland sin fru med hennes huvudmän. Men när han lämnade sitt eget företag och gick i pension förra året, tog han egna uppdrag. Han menar att det ofta handlar om att hjälpa en person på fötter, så att han eller hon kan klara sig själv, kanske efter flera år med stora skulder eller andra bekymmer.

Det innebär att man också måste kunna hantera situationer där god man och huvudman inte är helt överens om hur saker ska skötas.

- Man får vara vänligt sträng. Och så hjälper det att Inger och jag har varandra att prata med, säger han.

Vad skulle ni säga till den som funderar på att bli god man?

- Om du tycker om människor och vill hjälpa andra, är det värt ett försök. Ta inte för många uppdrag och räkna med en inkörningsperiod med lite större insats. Var inte rädd för att till exempel inte klara att sköta ekonomin, det är inte så svårt. Och så får du väldigt god hjälp av överförmyndarkansliet på Värnamo kommun. Men se till att du har tid till uppdraget!

Vad är svårast med uppdraget?

- Vi kan inte se något negativt med att vara god man. Det skulle vara att man måste planera lite extra noggrant innan man åker på semester", säger Inger och Roland och skrattar.

Bild på Roland och INger, gode män.