Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Medborgarförvaltningens reception

Besöksadress
Storgatan 51

Öppettider
Måndagar 8.00-17.30
Tisdag-torsdag 8.00-16.30
Fredag 8.00-15.00
Lunchstängt alla dagar 12.00-13.00

Om du misstänker att någon blir slagen

När man är i ett destruktivt förhållande kan det vara svårt att söka hjälp. Men det finns ett antal tydliga tecken på att någon blir slagen och misshandlad i hemmet. Misstänker du att någon i din omgivning är utsatt för våld är det viktigt att du ifrågasätter och reagerar. 

Här är några punkter som kan fungera som ett stöd för dig som misstänker att något är fel:

När bör jag fatta misstankar?

  1. Synliga skador, som blåmärken och skrubbsår
    Återkommande eller konstiga blåmärken eller skrubbsår kan vara ett tecken på misshandel. Fråga hur de uppkom och bli misstänksam om du får undvikande svar eller att hon eller han försöker skämta bort det.
  2. Förändrat beteende eller personlighet
    Om du märker ett förändrat beteendemönster ska du bli misstänksam. En person som misshandlas eller kontrolleras isolerar sig ofta delvis från omgivningen. Det kan vara att personen inte dyker upp på avtalade möten, inte längre vill göra saker som ni gjort innan och kommer med ursäkter för att slippa få besök.

Ställ frågor

Prata direkt med personen om du misstänker att hon eller han blir utsatt för misshandel eller annat våld. Ställ raka frågor som "Slår din partner dig?". Prata däremot aldrig direkt med partnern eller så han eller hon kan höra.

Lyssna utan att ifrågasätta

Avfärda inte det som du får höra och försök inte hitta förklaringar till partnerns beteende. När man lever i en nära relation där man blir utsatt för våld är det är vanligt att man försöker förminska det som hänt, att man ursäktar och till och med försvarar sin partner trots att man blir misshandlad. Det är viktigt att du visar att du faktiskt lyssnar och att du tar det du får höra på allvar.

Säg ifrån!

Tala om att det är fel att kränka, hota, förnedra, slåss och utnyttja någon sexuellt. Säg ifrån om den som är utsatt anklagar sig själv. Det är aldrig okej att utöva våld mot någon. Säg också till om du misstänker att situationen är farlig och tala om att det troligtvis inte kommer att bli bättre. Var aldrig dömande utan visa att du finns där och att du vill vara ett stöd.

Erbjud ditt stöd

Ibland vill eller orkar man inte ens berätta när man är i en dålig relation. Var tydlig med att säga att det är okej, men att det alltid går bra att komma till dig senare. Du kan inte förändra någons situation genom att ta beslut åt dem, men du kan hjälpa till genom att vara ett stöd och finnas tillgänglig.

Det viktigaste är att du försöker förmå den som utsätts att söka hjälp. Men det kan vara en lång sträcka dit. Därför är det viktigt att någon finns där under tiden. Det är viktigt att inte döma den som inte lämnar relationen. Visa istället att hon eller han är värd någonting annat.

Senast granskad:
2020-04-06

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se


Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30


Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo


Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo


Organisationsnummer
212000-0555

Fler kontaktuppgifter
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp