Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Medborgarförvaltningens reception

Besöksadress
Storgatan 51

Öppettider
Måndagar 8.00-17.30
Tisdag-torsdag 8.00-16.30
Fredag 8.00-15.00
Lunchstängt alla dagar 12.00-13.00

Varningssignaler - innan första slaget

Om du misstänker att din partner kan komma att bli våldsam ska du ta din oro på allvar. Prata med någon om det, det kan till exempel vara någon du litar på eller med oss på Medverkan. Ofta kan du se varningssignaler om du är uppmärksam.

1. Din partners människosyn

Lyssna när din partner talar om andra i allmänhet. Vad har han eller hon för värderingar och syn på kvinnor och män? Hur hanterar han eller hon konflikter med kollegor? Får du höra kommentarer om hur du eller andra klär sig? På så vis kan du förstå din partners attityd till andra.

2. Din partner har ändrat sitt beteende

Du kan uppleva att din partner förändrats sedan ni inledde er relation. Du kanske märker stora humörsvängningar? Dåligt tålamod eller att han eller hon ofta är missnöjd? Du kanske misstänker att han eller hon döljer saker för dig? Alla förändras, men stora personlighetsförändringar är inte något normalt i en nära relation.

3. Din partner klagar ofta på dig

Du kan känna att din partner är ständigt missnöjd med ditt beteende. Det kan handla om att han eller hon uttrycker att du klär dig fel eller att du har vänner som har dålig inverkan på dig. Du kanske får höra att du inte ger din partner tillräckligt med uppmärksamhet. Det är inte normalt att ofta känna sig otillräcklig och osäker i ett förhållande.

4. Din partner skuldbelägger dig

Du får kanske ofta höra att du gör fel, att det är du som skapar konflikter. Att det är du som är orsaken till att din partner blir arg eller missnöjd. Det är inte okej att din partner skyller sitt agerande på dig.

5. Svartsjuka

Känner du att din partner börjat bli svartsjuk? Var särskilt vaksam om du till exempel känner dig tvungen att stanna hemma från firmafesten eller kompisträffen på grund av din partners attityd. Överdriven svartsjuka är ett tydligt tecken på ett starkt kontrollbehov. Om din din partners behov börjar styra ditt beteende blir du mer och mer isolerad från andra. Din partner har inte rätt att bestämma vad du gör eller välja vilka vänner du har.

6. Du känner dig övervakad

Övervakar din partner dig? Kollar dina fickor och rotar bland dina privata saker? Kanske läser dina e-postmeddelanden eller sms? Eller du kanske känner dig tvungen att redovisa var du har varit och vad du har gjort? Det tyder på att din partner är svartsjuk och har problem med förtroende och tillit. Det är inte okej att försöka kontrollera och styra över sin partner.

7. Din partner får raserianfall eller utbrott

Får din partner raserianfall och slår sönder saker i hemmet? Kanske kastar porslin eller sparkar sönder dörrar. Kanske är det hunden, katten eller andra husdjur som blir föremål för din partners ilska. Det här är våldshandlingar som är ämnade att skrämma dig.

8. Din partner är hotfull

Har din partner börjat bli hårdhänt eller måttat eller markerat slag mot dig? Det är ett tydligt varningstecken som måste tas på allvar. Nästa gång kanske din partner tar i ännu hårdare eller träffar dig på riktigt.

Senast granskad:
2020-04-06

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se


Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30


Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo


Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo


Organisationsnummer
212000-0555

Fler kontaktuppgifter
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp