Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Covid-19 (coronaviruset)

Här hittar du information om de allmänna råd som gäller nu.

De flesta åtgärder mot covid-19 upphörde den 9 februari

Den 9 februari 2022 togs de flesta åtgärderna mot covid-19 bort, och pandemin har gått in i en ny fas i Sverige. Den viktigaste framöver är att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk. Vuxna som inte är vaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Läs mer på sidan "Pandemin med covid -19 går in i en ny fas" på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med andra varianter har minskat belastningen på samhället. Även om pandemin inte är över är det därför möjligt att avveckla de flesta åtgärder mot covid-19 onsdagen den 9 februari.

Mer information om vilka åtgärder som upphörde 9 februari finns på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Just nu när det är en mycket omfattande smittspridning räcker inte alltid kapaciteten för testning och smittspårning till. Regionerna kan behöva prioritera sina resurser för att använda dem där de gör störst skillnad.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i första hand testning för:

  • patienter, omsorgstagare och personal inom vård och äldreomsorg
  • personer som behöver vara på plats på arbetet
  • elever i grundskolan, gymnasieskolan och motsvarande skolformer.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om tester och testning. Länk till annan webbplats.

Uppdaterat: 7 februari 2022

Vaccination är det säkraste sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och stoppa pandemin. Är du inte vaccinerad går det lätt att boka tid eller besöka en vårdcentral som har drop in-vaccinering. Folkhälsomyndigheter tog nyligen beslut om att rekommendera vaccin från 12 år (vaccination av 12-15-åringar).

Allmän information om vaccin och vaccination hittar du här:

Region Jönköpings län/1177: Vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats.

Boka tid för vaccination Länk till annan webbplats.

Tider och platser för drop-in-vaccination Länk till annan webbplats.

Uppdaterat: 7 januari 2022

Personal inom kommunens äldreomsorg och funktionshinderomsorg får möjlighet att provtas om de uppvisar symptom som kan vara covid-19 och om de har nära kontakt med patienter eller brukare.

De som bor på kommunala boenden och som uppvisar symptom provtas också.

När vi misstänker att en person på särskilt boende är smittad, tas ett prov, som lämnas till regionens smittskydd. Om provet bekräftar att personen har covid-19, ringer chefen på boendet till anhöriga till alla de som bor på den aktuella enheten och informerar om detta. Även personalen informeras.

Har du frågor?

Om du har frågor till oss kan du skicka e-post till omsorg@varnamo.se, eller ringa 072-143 30 92 under helg- och jourtid.

Uppdaterat: 7 januari 2022

Du är välkommen att besöka dina anhöriga på våra boenden men vi ser gärna att du tänker lite extra på gällande nationella rekommendationer mot smittspridning, för att skydda dig själv och de som bor och arbetar på boendet.

  • Vi rekommenderar munskydd vid besök.
  • Besök oss inte om du är sjuk, även om symptomen är små. Om du insjuknar under besöket, säg till personal och lämna boendet.
  • Handsprit finns vid entrén. Använd den innan du fortsätter in på boendet och även efteråt. Möjlighet till handtvätt finns också.
  • Träffas gärna utomhus. Besök inomhus sker på din anhöriges rum eller på säkra mötesplatser.
  • Håll avstånd till andra, både till personer du möter i allmänna utrymmen men också till den du ska besöka.
  • Uppehåll er inte i gemensamma utrymmen.

Uppdaterad: 12 januari 2022

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 02 mars 2022