Samlad information om läget i omvärlden och Ukraina

Det finns en del oro inför det osäkra läget i världen med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Många söker information hos olika myndigheter om det aktuella läget, om frågor kopplade till krisberedskap och om flyktingmottagande.

Här finns viktiga länkar med uppdaterad, sann och säker information om omvärldsläget och flyktinghanteringen efter Rysslands invasion av Ukraina

På sidan frågor och svar om omvärldsläget och flyktingar hittar du information om hur du ska göra om du vill hjälpa till, vad kommunen gör och vat du hittar säker och pålitlig information om den pågående konflikten.

Alla ukrainska flyktingar ombeds att så snart som möjligt efter ankomst kontakta Migrationsverket för att ansöka om uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv. Detta gör det möjligt att få hjälp med exempelvis boende, ekonomiskt bistånd och rätt till vård. Det ger också nyanlända barn rätten till skolgång.

Läs mer om uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Integrationsenheten finns behjälpliga i kontakten med olika enheter och myndigheter i samhället. Hos integrationsenheten kan du få råd och stöd i hur det fungerar i Sverige.

För kommunens nyanlända finns det möjlighet till hjälp och stöttning på integrationsenhetens

drop-in-tider.

Drop-in tider för besök:

Tisdagar klockan 10.00-12.00, Västra skolan, Vuxenutbildningen. Boagatan 2, Värnamo

Tisdagar klockan13.00-16.00, Östbovägen 11, Värnamo

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Leta information från flera olika källor för att få en rättvis bild av läget och sprid inte obekräftade rykten. På Krismyndigheten finns samlad information om omvärldsläget och det som händer just nu i Ukraina. Länk till annan webbplats.Där finns även information som riktar sig direkt till barn och unga.

Har du frågor och funderingar kring kriget i Ukraina och det påverkade säkerhetsläget i Europa och Sverige? Här finns viktiga länkar med uppdaterad, sann och säker information.

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 13 april 2022