Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Ny konstnärlig gestaltning

Kommunen använder sig av enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av all ny-, om- och tillbyggnad går till konst. Beroende på beloppet kan det vara inköpt konstverk eller en konstnärlig gestaltning som skapas till platsen.

Nytt gestaltningsuppdrag

Här kommer vi att presentera de konstnärliga gestaltningsuppdrag som är på gång just nu i kommunen.

Leklundens förskola i Rydaholm

I Rydaholm byggs nu en ny förskola, och konstnär Jennifer Forsberg jobbar med en konstnärlig gestaltning till dess gård. Det ska bli ett träd i keramik, ett Regnbågsträd, där kronans blad är glaserade i olika färger. Skulpturen är ca 150 cm hög och anpassad till barn 1-5 år utifrån val av material, utformning och storlek. Den är tänkt att uppmuntra till interaktivitet och att användas i det dagliga pedagogiska arbetet, som utgångspunkt för samtal och teman mm. Bilder av skapandetPDF.

Jennifer Forsberg berättar om tanken bakom sitt Regnbågsträd:

”Trädet återfinns i nästan alla kulturer, religioner och filosofier. Om man går vilse ska man krama ett träd. Pippi Långstrump kunde plocka sockerdricka från sitt träd, Kalle ligger och filosoferar uppe i sitt klätterträd medan morfar sitter därunder och läser tidningen. Träden ger oss syre. I den nordiska mytologin är trädet Yggdrasil en slags karta över människor och gudars plats. Träd ger frukt och nötter, ved, brädor, papper och är hem åt en massa djur och insekter. Kort sagt, det finns många anledningar till varför jag tycker att ett träd är intressant och en passande skulptur för platsen.”

Färdig skulptur

Nu är skulpturen klar och har kommit på plats! Invingning planeras till efter sommaren, mer information om invigningen kommer.

Om konstnären

Jennifer Forsberg är konstnär och keramiker, bor i Skåne. Hon har examen från Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet och har gjort många offentliga gestaltningsuppdrag. Vill du veta mer om Jennifer Forsberg kan du besöka hennes webbsida jenniferforsberg.comlänk till annan webbplats.

Regnbågsträdet är tänkt att placeras på förskolan Leklundens gård sommaren 2020.

Bild på konstnären Jennifer Forsberg.

Senast granskad:
2020-06-08

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter