Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Rutan

Rutan är en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den stjäl vi inte.

Information in English.PDF

Rutan 5 år - se alla framträdanden!

Rutan fyllde fem år 18 april. Vi räknade ned genom att publicera ett framträdande varje dag kl 19 på www.vn.selänk till annan webbplats och Hall Medias övriga nyhetssajter i länet. Nu kan du se alla framträdanden via länkarna nedan!

Tisdag 14 april: Kristian Anttila (låtskrivare/artist) www.vn.se/kristian-anttilalänk till annan webbplats
Onsdag 15 april: Moa M. Sahlin (dansare/koreograf) www.vn.se/moa-m-sahlinlänk till annan webbplats
Torsdag 16 april: Hannes Bennich och Johan Lundberg (improvisationsmusiker) www.vn.se/tv-basta-sattetlänk till annan webbplats
Fredag 17 april: Lina Ekdahl (poet/dramatiker) www.vn.se/tv-lina-ekdahllänk till annan webbplats
Lördag 18 april: Anna Ahnstedt Mitle (visartist/skådespelare) www.vn.se/tv-anna-ahnstedtlänk till annan webbplats
Söndag 19 april: extranummer med Ali Thareb (fristadförfattare/poet) www.vn.se/tv-extranummerlänk till annan webbplats

Du kan även se inslaget i SVT:s "Sverige!" på www.svtplay.se.länk till annan webbplats

Bakgrund

Coronaviruset tvingade oss att ställa in det planerade firandet av Rutans femårsdag. Samtidigt drabbas många kulturarbetare hårt när jobben bokas av.

Därför gjorde vi firandet digitalt och bjöd vi in Sveriges professionella kulturaktörer att göra ett avlönat jobb i Rutan. Ett oannonserat framträdande utan publik, som filmas och publiceras i efterhand.

Bland över 40 ansökningar valdes fem professionella kulturarbetare ut, vilket var ett tufft jobb för juryn. Förutom idéernas bärighet och innehåll, tvingades vi även ta hänsyn till förändrade riktlinjer från myndigheterna och utifrån dem bedöma vilka framträdanden som var realistiska att genomföra. Till exempel valde vi att stryka alla ansökningar från Stockholmsområdet liksom framträdanden som byggde på publikdeltagande.
Juryn bestod av Rutans skapare Ruben Östlund och Kalle Boman, Vandalorums museichef Elna Svenle samt Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner.

Samarbete

Satsningen är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Vandalorum och Plattform Produktion, med stöd av Värnamo Företagareförening och Värnamo City. Det är samma parter som möjliggjorde tillkomsten av Rutan 2015. Inspelning och publicering av filmerna sker i samarbete med Hall Media.

Kontakt

Frågor besvaras av Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun 0370-37 76 04 lars.alkner@varnamo.se.

Från utställning till The Square

Rutan på Flanaden är skapad av Kalle Boman och Ruben Östlund, på initiativ av konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo. Den invigdes 18 april 2015 i samband med vernissagen för utställningen "Rutan" på Vandalorum. Utställningen och Rutan på Flanaden har fungerat som inspiration till Ruben Östlunds film "The Square" som vann guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 28 maj 2017. The Square nominerades även till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film, vann sex European Film Awards och tilldelades två guldbaggar.

Efterföljare

Rutan har fått flera efterföljare på andra håll i världen, men Rutan i Värnamo är originalet och har därför nummer 1. Utöver Värnamo finns nu Rutan även i norska Grimstad, Ängelholm samt på Landala torg i Göteborg.

Samarbete

Rutan är anlagd av Värnamo kommun i samarbete med Värnamo Företagareförening, Värnamo City, Vandalorum och Plattform Produktion.

Foto: Patrik Svedberg

Foto: Patrik Svedberg

Senast granskad:
2020-09-23

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter

Kontaktcenter

0370-37 70 00
0370-37 77 11 fax

kontaktcenter@varnamo.se


Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30


Besöksadress
Stadshuset
Kyrktorget 1, Värnamo


Postadress
Värnamo kommun
331 83 Värnamo


Organisationsnummer
212000-0555

Fler kontaktuppgifter
Facebook logotyp
Instagram logotyp
Värnamo 2035 logotyp