Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
kontaktcenter@varnamo.se

Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Kyrktorget 1
Värnamo

2020-06-15

Ny åldersgräns och grönt kort i simhallen

Från och med 3 augusti måste du vara minst 12 år och simkunnig för att få bada utan vuxet sällskap i Värnamo simhall. Är du mellan nio år och 12 år kan du ta ett grönt kort. Kortet är ett bevis på simkunnighet och du får besöka oss utan en vuxen person.

Ny åldersgräns

Den nya åldersgränsen är 12 år från och med 3 augusti.
Är du under 12 år är du välkommen i sällskap med en bad-klädd vuxen som är simkunnig. Den befintliga regeln som säger att barn under sju år måste befinna sig i en arm-längds avstånd till en bad-klädd vuxen finns kvar.

Varför är åldersgränsen höjd?

Albulena Hasani som är badmästare i Värnamo simhall berättar att åldersgränsen är höjd för personalens och kundernas säkerhet.

- År 2018 införde vi nya regler som innebar att den vuxna personen skulle ha mer uppsikt över sitt barn inne i badhuset. Det gav ett positivt resultat, men vi ser ibland att simkunnigheten saknas på barn som besöker oss utan en vuxen, påpekar hon.

- I dag har vi en åldersgräns på nio år och barnet får komma hit utan en vuxen. Vi vill att de vuxna ska ta sitt ansvar och följa med barnet som inte är simkunnig, säger Albulena.

Simhallen har i flera år haft en åldersgräns på nio år utan någon förändring, får inte en simkunnig tioåring bada utan en vuxen nu?

- Är du nio år eller äldre kan du ta ett grönt kort. Det är ett bevis på simkunnighet och du får besöka oss utan en vuxen person när du visar upp kortet i receptionen.

Jag hoppas att alla badanläggningar i Värnamo kommun vill införa det här. Vi kan då öka säkerheten tillsammans. Vi kommer att skicka ut en förfrågan om ett samarbete till samtliga badanläggningar i kommunen framöver, säger Albulena.

Grönt kort i Värnamo simhall

Från och med nio år kan du ta ett grönt kort i simning, kortet är ett bevis på simkunnighet.

Hur tar jag ett grönt kort?

Du måste besöka oss vid tillfället med en vuxen person.
Säg till personalen så hjälper en ansvarig dig att göra testet.

För att ta ett grönt kort ska du i en följd:

- hoppa från kanten på djupt vatten så att du får huvudet under vattnet.

- simma 150 meter bröstsim.

- simma 50 meter ryggsim.

Har du glömt ditt kort måste du göra om testet på nytt.

Tänk på att allt bad sker på egen risk!

Senast uppdaterad:
2020-06-15