Förskolans namn: Lindens förskola
Rektor: Sabina Granviken
Upprättad datum: 1 januari 2019
Utvärderas datum: 31 december 2019
Alla på vår förskola/fritidshem upplever trivsel, glädje och meningsfullhet i den dagliga tillvaron. Alla tar hänsyn, visar hjälpsamhet och empatiförmåga. Det förekommer inga kränkningar eller trakasserier. När barnen lämnar vår förskola/ fritidshem är de starkt rustade med en grundtrygghet, självkännedom och empatiförmåga som gör att de i framtiden inte har något behov av att kränka eller trakassera någon. De är också så starka i sin självkänsla att de klarar av ev. framtida kränkningar och trakasserier som riktas mot dem.
Barn- och utbildningsnämndens mål och riktlinjer:
Det ska inte finnas diskriminering eller kränkande behandling på någon förskola -/skolenhet i Värnamo kommun. Samt att alla ska ha kunskap om Diskrimineringslagen och skollagen. I 3 kap.16 § diskrimineringslagen (2008:567) framgår det att en likabehandlingsplan ska upprättas varje år. Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och sexuell läggning samt att förebygga och förhindra trakasserier. Motsvarande bestämmelse återfinns i 6 kap. 8 § Skollagen (2010:800) där det framgår att planen ska vara årlig och syfta till att förebygga och förhindra kränkande behandling i förskolan. I proposition 2005/06:38 betonas vikten av att ange en tydlig ansvarsfördelning mellan rektorn, eller någon med motsvarande ledningsfunktion och personal. I samma proposition anförs även vikten av att planen görs känd i hela verksamheten för att den ska fungera som ett effektivt verktyg i det förebyggande arbetet. Lagstiftningen kräver att det varje år upprättas en ny plan mot diskriminering och kränkande behandling. I praktiken innebär kravet att planen är daterad och att giltighetstiden uppges.
Under barn-vuxenmöte pratar vi med barnen och kommer överens om punkter som skrivs ner och som handlar om hur vi tillsammans kan hjälpas åt så det känns bra när vi är på förskolan. På fritidshemmet lyfts planen på fritidsrådet. Vi gör en trygghetsvandring tillsammans med barnen, där vi även pratar om de olika rummens möjligheter till förändring samt vilka regler vi vill ha.
Lpfö-98: "Förskolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Varje barn ska ges möjlighet att bilda sig egna uppfattningar och göra val utifrån de egna förutsättningarna. Delaktighet och tilltro till den egna förmågan ska på så vis grundläggas och växa."
Ett förslag till planen mejlas ut till föräldrarna med uppmaningar att komma med tankar och åsikter för ev. revidering. Planen lämnas ut till alla nytillkomna föräldrar i förskolan /fritidshemmet och finns tillgänglig att läsa i hyllan i vår tambur samt på våra respektive hemsidor.
Lpfö-98: "Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas. Förskolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran, utveckling och växande. Förskolans uppgift innebär att i samarbete med föräldrarna verka för att varje barn får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar."
Den pedagogiska personalen har upprättat planen.
Vi arbetar dagligen med värdegrunden tillsammans med barnen. Arbetet utifrån planen följs upp under personalens gemensamma barnfria tid. Planen finns även insatt i pärmen som vikarier får läsa när de är hos oss.
Lpfö-98 "Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som ska prägla verksamheten. Omsorg om och hänsyn till andra människor, liksom rättvisa och jämställdhet samt egna och andras rättigheter ska lyftas fram och synliggöras i verksamheten."
All personal som arbetar inom verksamheten har ett ansvar för att planen är ett levande verktyg som är känt av alla berörda.
I kap.6 Skollagen beskrivs åtgärder mot kränkande behandling. Huvudmannen ska se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. Personalen är ansvarig för att det upprättas en plan för varje särskild verksamhet och att man fullgör de skyldigheter som anges i skollagen kap.6.
Arbetslaget och rektor.
Mål och syfte:
Lpfö-98, rev. 2016 "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen."
Förskolan och fritidshem ska sträva efter att varje barn/elev utvecklar:
De olika diskrimineringsgrunderna är:
Vi ska även arbeta främjande för ett positivt socialt klimat fritt från alla former av:
(Övningarna se kap. 13 i boken ”Normkreativitet i förskolan”)
Använda oss av bilder, film, litteratur och lekmaterial som visar olika etniciteter och kulturer. Uppmärksamma andra kulturers högtider.
Vi har barnböcker som visar olika familjekonstellationer. Den gamla mamma, pappa, barn-leken kallar vi familjelek istället.
Vi pedagoger organiserar miljön, planerar aktiviteter och väljer material utifrån barnens individuella förutsättningar oavsett ålder. Vi accepterar inte att t.ex. äldre barn visar dålig respekt för ett annat barn t.ex. på grund av att det är yngre. Alla ska visas samma respekt, även syskon emellan.
Alla pedagoger på förskolan och fritidshemmet
Kränkande behandling och alla diskrimineringsgrunder.
Förskolans pedagogiska personal har utfört större delen av kartläggningen. Ny personal läser, funderar och ev. diskuterar oklara formuleringar/texter.
Områden som berörs av åtgärden: Kränkande behandling
Mål: Alla barn ska med glädje gå till förskolan/fritids, känna sig trygga överallt och känna att de får vara med i leken/aktiviteten.
Åtgärd: Vi observerar, är nära barnen i leken bl.a. genom att sitta i sandlådan eller på golvet. Vi genomför trygghetsvandring och intervjuer för att se till att alla känner att de får vara med i leken/aktiviteten.
Ansvarig: Förskolans och fritidshemmets pedagogiska personal
Områden som berörs av åtgärden:
Mål: Det ska alltid finnas attraktiva böcker för alla diskrimineringsgrunder väl tillgängliga på förskolan och fritids som används flitigt.
Åtgärd: Vi fortsätter arbetet med att leta efter och köpa in bra böcker inom alla diskrimineringsgrunder. Vi ser också till att de finns framme där barnen/eleverna hittar dem bäst. Vi planerar in tid för sagoläsning i små grupper.
Motivera åtgärd: För att alla ska bli bemötta likvärdigt oavsett om man tillhör någon av diskriminerings-grunderna eller ej så måste vi göra barnen/eleverna bekanta med de olika diskrimineringsgrunderna, från början. Den gången de möter eller träffar på någon som tillhör diskrimineringsgrunderna så ska det inte kännas konstigt eller fel.
Ansvarig: All pedagogisk personal på förskolan och i fritidshemmet.
I förskolan har vi ett professionellt förhållningssätt och ett tydligt budskap från alla i verksamheten att kränkningar och trakasserier inte accepteras. All personal ska vara goda förebilder i sitt uppträdande. Ett demokratiskt och icke-kränkande förhållningssätt gäller.
Barnen ska kunna vända sig till all personal på förskolan. Vårdnadshavare ska vända sig till förskolans pedagogiska personal eller rektor.
1. När personal får kännedom att ett barn blivit utsatt för en potentiell kränkning ska samtal ske med det utsatta barnet.
2. Samtal med den som utfört handlingen för att skapa förståelse för hur den andre känner det, uppleva allvaret och för att få slut på den potentiella kränkningen.
Vid samtalen kan man använda sig av reflekterande frågor.
3. Dokumentera händelsen och samtalen
4. Enhetens pedagoger diskuterar händelsen och gör en första bedömning av om ärendet är en kränkande behandling. I samband med detta kan specialpedagog och eller rektor konsulteras.
5. Se direkt över vad som kan förändras så att händelsen inte ska inträffa igen.
6. Personalen är skyldig att anmäla alla former av kränkande behandling till rektor.
Rektor tillsätter utredning och ansvarar för att den genomförs skyndsamt. Eventuella
åtgärder vidtas. Blanketter finns på Nettan under: Nettan | Organisation och förvaltningar | Barn- och utbildningsförvaltningen | Dokumentarkiv Buf
7. Informera vårdnadshavare till de inblandade.
8. Rektor är skyldig att anmäla detta till barn- och utbildningsförvaltningen. Rektor tillsätter skyndsamt utredning som därefter sker stegvis. Blanketterna finns enligt ovan hänvisning.
Rutinerna enligt ovan genomförs omgående och en del punkter sker parallellt.
Ovanstående rutiner ska tillämpas på motsvarande sätt om ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier på sätt som avses i diskrimineringslagen (2008:567).
1. Kontakta berörd chef omgående.
2. Chefen ska bedöma vilka personer i verksamheten som ska informeras om det inträffade.
3. Berörd chef ser till att en utredning görs av en oberoende person. (tjänsteman på barn-och utbildningsförvaltningen, alt. personalavdelningen)
4. Den som ansvarar för utredningen samlar in fakta och planerar ev. åtgärder.
5. Skyddsombud/facklig förtroendeman informeras.
6. Om medarbetaren önskar har den fackliga organisationen möjlighet att delta i samtalen. Berörd chef samtalar med medarbetaren och kartlägger behov av personligt stöd.
7. Individuell plan arbetas fram utifrån utredningens resultat.
8. Åtgärder styrs av vad som inträffat.
9. Finns allvarlig misstanke mot enskild personal ska berörd chef omedelbart ta kontakt med förvaltningschef/personalavdelning för att diskutera en ev. avstängning från arbetet.
Beslut om avstängning tas av förvaltningschefen.
Rutinerna enligt ovan genomförs omgående och en del punkter sker parallellt.
Ovanstående rutiner ska tillämpas på motsvarande sätt om ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier på sätt som avses i diskrimineringslagen (2008:567).
Sker fortlöpande genom samtal, observationer och skriftlig dokumentation så länge behovet finns utifrån åtgärderna i utredningen.
Vad som har hänt och när. Ansvarig är berörd personal.
All personal i förskolan har en anmälningsskyldighet samt ansvariga för det åtgärdande arbetet. Rektor har det yttersta ansvaret i arbetet åtgärder mot kränkande behandling samt förordning om barns deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling