Publicerat:

I dag uppmärksammar vi modersmålsdagen

Den 21 februari är det internationella modersmålsdagen. Dagen instiftades av Unesco 1999 för att främja språklig mångfald och för att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål.

I Värnamo kommun kommer vi att uppmärksamma Internationella Modersmåldagen.

Modersmålslärarna på Enheten för Flerspråkighet har under hösten 2022 jobbat med temat Fabel. I samarbete med skolan och berörda klassföreståndare vill vi på enheten för flerspråkighet ge flerspråkiga elever möjlighet att visa upp sina arbeten eller på annat sätt ge uttryck för sin flerspråkighet.

- Värnamo kommun undervisar idag flerspråkiga elever i fler än 20 språk. Vi hoppas att Internationella Modersmålsdagen blir en lyckad dag, som visar rikedomen av den kulturella mångfalden inom vår kommun, säger Dorota Barzani, chef för modersmålsenheten.

Grundläggande behov

- Att få möjlighet att utveckla sitt modersmål är ett grundläggande behov för varje människa. Forskningsresultaten är tydliga. Flerspråkiga elever som får mycket undervisning på sitt modersmål klarar sig bättre i skolan och blir oftast också bättre på svenska, säger hon.

Skolans uppdrag utgår bland annat från ett internationellt perspektiv. Språket har en viktig roll för utveckling, kulturell mångfald och dialog mellan kulturer. Språket är också viktig för att stärka samarbete, bygga inkluderande kunskapssamhällen och bevara kulturarv.

Hej på många språk

Vill du lära dig hur du säger hej på olika språk? Här kommer några:

Rumänska: salut

Persiska: salam

Kroatiska: dober dan brok

Ungerska: szia

Arabiska: marhaba

Tyska: hallo

Kinesiska: nittao

Bosniska: dober dan

Kurdiska: rojbas

Vitnamesiska:xin chào

Swahili: habari

Finska: moi

Somaliska: sidee tahay

Spanska: hola