Värnamo kommuns logotyp

Minnesanteckningar från landsbygdsdialogen 13 september 2023

Plats: Församlingshemmet Hånger

Närvarande

  • Tobias Pettersson (M), Kommunstyrelsens ordförande
  • Mikael Karlsson (C), Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
  • Annette Myrvold (S), Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
  • Jan Lindeberg, Exploateringschef
  • Linus Enochson, projektör Tekniska förvaltningen
  • Susanne Härenstam, Översiktsplanerare
  • Karin Fritz, teamledare Destinationsenheten'
  • Johan Grahn, Förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen
  • Åsa Rocén, Bibliotekschef, Kulturförvaltningen
  • Jirka Bärnlund Fors, Landsbygdsutvecklare & EU-samordnare
  • Lars-Uno Åkesson, Campus
  • Niclas Stensson, Campus

    38 deltagare på plats, 2 deltagare på distans

Inledning

Presentationsrunda samt introduktion i hybridmötet. Värnamo kommuns landsbygdsutvecklare Jirka Bärnlund Fors hälsar välkommen till Hånger landsbygdsdialog

Genomgång av hålltider samt ramar för mötet.

Tobias Pettersson, kommunstyrelsens ordförande beskriver kommunens vision och på vilket sätt vi ska nå den samt bakgrund till den.

Enkäten har skickats ut till 480 personer inför landsbygdsdialogen och den har besvarats av 30 medborgare, 19 kvinnor, 10 män och 1 annat alternativ/icke angivet.

Destinationsenheten informerar

Karin beskriver destinationsenhetens uppdrag ”Få fler att upptäcka platsen Värnamo och skapa stolthet bland dem som bor och verkar här”. Karin beskriver olika aktiviteter och material som destinationsenheten genomför och tar fram.

Bibliotek och bokbuss

Bibliotekschef Åsa Rocén berättar att biblioteksbussen kör december ut (2023)och därefter läggs den ned. Minskat besöksantal, svårt att rekrytera chaufförer, miljöaspekter samt kostnader ligger bakom beslutet. Nya satsningar har gjorts med meröppna bibliotek i Bor, Rydaholm, Forsheda och Bredaryd. Biblioteket ser över möjligheter att ha en bybibbla i Hånger alternativt tjänsten boken kommer, med hemleverans. Bibliotek finns för lärare. Förskolor kommer få besök av bokbilen, som är ett nytt koncept där en ombyggd husbil kan ta emot 5 förskoleelever åt gången.

Ny översiktsplan Värnamo kommun

Översiktsplanerare Susanne Härenstam berättar om uppdraget med ny översiktsplan och dess olika delar. Processen börjar med tidiga dialoger som kommer ske med kommuninvånare, föreningar, med flera under vintern 2023 och våren 2024. Syftet med dialogerna är att lyssna in medborgarnas tankar och åsikter kring vad vi skall använda kommunens mark till. Översiktsplanen kommer sedan ut på samråd och granskning innan den slutligen antas i kommunfullmäktige.

Information från Teknik- och fritidsförvaltningen

  • Projektör Linus Enochson redogör för de insatser som gjorts i Hånger med omnejd sedan förra landsbygdsdialogen.
  • Stationsområdet/SJ-området - Busshållplats är på gång, återstår asfaltering.
  • Väderskyddet/paviljongen kommer levereras till platsen under hösten 2023.
  • Grundstruktur med gång och smitvägar vid SJ-området ses över.
  • Banvallen från länsgränsen hela vägen till Värnamo stad ska bli en cykelled för att uppmuntra arbetspendling, mm. Arbete pågår
  • Livsmedelsbutiken 24 sju är på plats och har blivit ett lyft för orten.
  • Terrängbanan lockar mycket folk och är en attraktiv mötesplats.

Inkomna frågor

Åtgärd/Ansvar

Tillväxt


Stötta livsmedelsbutiken
Kommunen gläds åt att man satsat på en livsmedelsbutik i Hånger. Detta exempel lyfts i alla landsbygdsdialoger på orter utan livsmedelsbutik.
Info från butiksinnehavare David Issal: Butiken är en av de bäst säljande butikerna i Sverige. Man kommer att utöka med tobak- och apoteksvaror. Jobbar för att få en paketbox vid butiken. En app kommer där man även kan betala. Man erbjuder all hjälp som kan behövas i form av hemkörning, packning av varor, etc. Samarbete med samhällsföreningen efterlyses för att nå de äldre som behöver hjälp med digitaliseringen.

Samhällsföreningen och butiksinnehavaren.

Sälj tomter för 1 kr
Kommunen säljer inte tomter för 1 kr. Detta sänder fel signaler. I vissa fall lånar bankerna inte ut pengar då man kan anse att tomten har ett lågt värde.


Trygghet


Inkomna kommentarer
”Jag känner mig trygg i Hånger”


Belysning cykelbana
Kommunen sätter inte upp ny belysning men på de platser där det finns vårdar man för att skapa längre livslängd.


MC i 100 km/h på 50-väg
Medborgare uppmanas kontakta polisen vid lagbrott. Tipsa polisen att stå vid utsatta platser för att få dem att prioritera det när möjlighet ges.


Övriga frågor


Utegym
Kommunen uppmanar berörda föreningar att söka projektstöd för de projektidéer man har. Kommunen kan vara behjälplig med ev markupplåtelse eller liknande.

Hångerborna uppmanas att lägga förslag om plats för utegymmet i förslagslådan som finns i samhället.

Bevara och sköta Kockabo badplats
Just nu genomförs en genomlysning av de badplatser kommunen ansvarar för. I dagsläget är inga beslut fattade. En framtida möjlighet skulle kunna vara att en förening ansvarar för vissa badplatser.
Skyltningen till badplatsen är bristfällig.

Ingen åtgärd
Linus tar med sig synpunkten.

Att närtrafiken får nyttjas även av de som bor nära hållplats
Kommunen är medveten om problematiken som uppstår av att man bor nära en hållplats (som kanske inte ens har mer än sporadisk trafikering) JLT har besparingskrav på sig och utsikterna att utöka närtrafiken får därför anses vara begränsade.

Politiken träffar inom kort de ledande politikerna inom TIM-nämnden och tar med sig frågan

Multiarena önskas
Kommunen uppmuntrar Hångerborna att söka bidrag för att bygga en multiarena om detta är vad som önskas på orten. Kärda är ett gott exempel på hur man har lyckats.


Säkerhet – Förbi skolan är det 50 km/h. Hastighetssänkning önskas.

Annette Myrvold berättar att en trafikutredning är beställd, den kommer innefatta Hånger.

Övergångsställe önskas vid Hångers frikyrka.

Övergångsställe på 70-sträcka är svårt att få till då det enligt reglerna krävs trafikljus som reglerar trafik vid övergångsställen med högre hastighet. Vid lägre hastighet är detta lättare.

Önskemål finns att skogsdungen mellan kyrkbyn och Hånger samhälle röjs för att koppla ihop olika delar av samhället och minska djurstråk.

Linus ser över skogsdungen då den är på kommunens mark.

Ett önskemål framkommer om att få besök i hemmet av arbetsterapeuter kring förebyggande insatser för exempelvis äldre. I Värnamo finns en lägenhet med alla hjälpmedel uppsatta för att man ska kunna testa sig fram. .

Politikerna tar med sig frågan.

Finns det möjlighet att upplåta bete till djur?

Jan meddelar att samarbete med LRF redan är igång.

Vem ansvarar för att gräset röjs på ödekyrkogården?

Linus Enochson: Kommunen har bett Länsstyrelsen prioritera bland objekten i länet för att se hur exempelvis gamla kyrkogårdar kan bevaras. Vi avvaktar svar.
Svara