Värnamo kommuns logotyp

Välkommen till våra korttidsenheter

Korttidsplatser finns på Gröna Lunden i Värnamo och på Forsgården i Forsheda. Vår målsättning är att alla som vistas här ska få stöd utifrån individuella behov och mötas utifrån en helhetssyn.

Vad är en korttidsplats?

En plats på korttidsenhet kan uppstå då det behövs regelbunden eller tillfällig avlastning för närstående eller då det för tillfället inte är möjligt att bo hemma. Utifrån individuella målsättningar arbetar vi tillsammans med dig och dina anhöriga för att stödja dig. Vardagsrehabilitering och rehabilitering ingår i vårt arbetssätt.

Läkarbesök och tandvård ansvarar du och dina anhöriga för, så även hår- och fotvård. Vid akuta situationer kontaktas läkare på vårdcentral eller akutmottagningen.

Personal

Undersköterskor bemannar korttidsenheten dygnet runt. Arbetsterapeut och fysioterapeut finns kopplade till enheten under delar av dagen och är en del av teamet. Sjuksköterska finns på plats dagtid och finns att konsultera under hela dygnet. I Värnamo kommun finns anhörigsamordnare, demenssamordnare och psykiatrisamordnare att ta hjälp av vid behov.

Inför din vistelse på korttidsenhet

Hjälpmedel/Inkontinensskydd

De personliga hjälpmedel som du använder hemma ska tas med till korttidsenhet (till exempel rollator och rullstol). Glöm inte ta med dina inkontinenshjälpmedel om du använder det.

Mediciner

Ta med aktuell medicinlista, mediciner, dosett, recept, högkostnadskort och eventuellt frikort. Om du använder insulin ta med pennor, kanyler och p-glucosmätare. Om du har såromläggning som sköts av hemsjukvården så ta med det material som du har i hemmet.

Resor till och från boendet

Du står för egna resor till och från korttidsboendet, personal kan vara behjälplig att boka färdtjänst och Taxi.

Aktiviteter

Det är ett egenansvar att utföra dagliga aktiviteter. Enheten erbjuder gruppaktiviteter i mån av tid.
Aktiviteter och/eller träning kan också vara individuellt utprovade av fysioterapeut och/eller arbetsterapeut.

Kläder och hygienartiklar

I första hand ombesörjer du eller dina närstående din egen tvätt men kan få hjälp av personal, men inte av ömtåliga kläder som kräver handtvätt eller större plaggså som till exempel jackor. Alla kläder måste vara märkta med namn, om du vill få hjälp med tvätt. Detta ansvar ligger på dig och dina anhöriga. Du tar själv med de toalettartiklar du vill använda, såsom tandborste, tandkräm, shampo, duschtvål, rakartiklar med mera. Bekväma och lättskötta ytterplagg underlättar vid utevistelse. Inneskor eller antihalkstrumpor är lämpligt att ha med sig.

Måltider

Alla måltider serveras i dagrummet eller på ditt rum.

Pengar

Du ansvarar själv för förvaring av dina pengar och värdesaker.

Telefon och TV

Tänk på att ta med egen mobiltelefon, då vi inte tillhandahåller telefon. En TV finns i gemensamhetsutrymmena och du kan också låna en TV att ha i lägenheten.

Besök

Du kan ta emot besök av anhöriga och vänner när du själv vill. Stora entrédörrarna låses på kvällen.
Tänk på att undvika besök vid måltider då många behöver måltidsro.

Planering inför hemgång

En uppföljning kan bli aktuell före hemgång med dig, en anhörig, biståndshandläggare och annan berörd personal kan medverka. Detta för att hemkomsten till bostaden ska bli så bra som
möjligt.

Flytt till särskilt boende

Är du på Korttidsboende och väntar på särskilt boende så behöver du flytta inom två dygn efter du fått erbjudande om flytt till särskilt boende. Du behöver ta det erbjudande som erbjuds, men man kan efter flytt till särskilt boende begära omflytt till annat särskilt boende om du önskar det. Du kan inte tacka nej till särskilt boende och vara kvar på Korttidsboende, då planeras du hem och får vänta på nytt erbjudande om särskilt boende i hemmet.

Du kan vid ansökan om Särskilt boende önska om placering på specifika boenden. Värnamo Kommun gör vad vi kan för att uppfylla dessa önskemål, men kan inte garantera att det alltid går att uppfylla.

Synpunktshantering

Vi är intresserade av dina åsikter och förslag. Lämna gärna synpunkterna digitalt på kommun.varnamo.se/synpunkter Länk till annan webbplats.. På boendet finns det också en blankett som du eller en närstående kan använda för att lämna in synpunkter.

Telefonnummer

Forsgården

0370-37 74 16

Gröna Lunden, enhet 2

0370-37 82 87

Gröna Lunden, enhet 3

0370-37 82 85