Värnamo kommuns logotyp

Minnesanteckningar dialogen 11 september 2024

Landsbygdsdialog Bor

Datum 2024-09-11
Equmeniakyrkan, Bor
Närvarande:

  • Tobias Pettersson (M), Kommunstyrelsens ordförande
  • Mikael Karlsson (C), Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
  • Annette Myrvold (S), Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
  • Kaj Larsson, (M) Barn- och utbildningsförvaltningen
  • Carina Tenngart Ivarsson, förvaltningschef Samhällsbyggnadsförvaltningen
  • Heidi Skov Ragnar, kanslichef
  • Jan Lindeberg, enhetschef, Mark-, exploatering och hållbar utv.
  • Henrik Lönngren, avdelningschef Teknik och fritid
  • Linus Enochson, projektör Tekniska förvaltningen
  • Susanne Härenstam, Översiktsplanerare
  • Gunnel Börjesson, miljöinspektör
  • Peter Andersson, kommunantikvarie
  • Martin Alemyr, destinationsutvecklare Destinationsenheten
  • Göran Pettersson (C) Ordf. Samhällsbyggnadsnämnden
  • Bengt Lundqvist (SD), KS ledamot
  • Ann-Kristine Nordlander (S), Valnämnden
  • Jirka Bärnlund Fors, Landsbygdsutvecklare & EU-samordnare
  • Cirka 40 deltagare på plats


Inledning

Presentationsrunda av närvarande politiker och tjänstepersoner.

Värnamo kommuns landsbygdsutvecklare Jirka Bärnlund Fors hälsar välkommen till landsbygdsdialog för Bor.

Genomgång av hålltider samt ramar för mötet.

Värnamo kommuns vision föredras av Tobias Pettersson, kommunstyrelsens ordförande som även beskriver på vilket sätt vi ska nå den.

Anetté Myrvold, kommunstyrelsens andre vice ordförande berättar om kommunens arbete med landsbygdsdialog som forum. För politiken är det viktigt att höra medborgarnas och invånarnas inspel. Anetté fortsätter att informera om ett nytt initiativ, Landsbygdsforum, där alla kransorter får möjlighet att skicka en representant för att diskutera landsbygdsutveckling.

Mikael Karlsson, kommunstyrelsens förste vice ordförande berättar om vilka exploateringsplaner som är på gång i stort i kommunen. Ny skola, Trälleborg och 3 förskolor, Arenan, anstaltsetablering i Hörle, samt ett nytt polishus.

Jan Lindeberg, enhetschef för mark- och exploatering, informerar om projekten för polishuset samt industrimarken för Bor (120 000 kvadratmeter) Dessa båda projekt kommer att samköras då det finns samordningsvinster.

Lediga tomter finns i Bor – det finns möjlighet att expandera både för boende och verksamhet. Det finns 7-8 avstyckade tomter och det finns mark för ytterligare 25 tomter.

Det kommer frågor om hur man tänker kring förbifart Bor och om man har funderat på hur attraktiviteten kommer att påverkas av den nya vägen och ev buller. Bullermätningar har gjorts men kommunen har inte arbetat vidare med åtgärder då det först och främst är Trafikverkets ansvarområde. I samband med arbetet kring projekt Förbifart Bor har man tagit höjd för de befintliga planer som finns. Detta innebär att de nämnda tomterna inte ska besväras av buller av den omdragna riksväg 27. Fler undersökningar behöver dock göras.


Enkäten har skickats ut till 1576 personer inför landsbygdsdialogen och den har besvarats av 32 medborgare, 16 kvinnor och lika många män. 29 av enkätsvaren har inkommit digitalt via kommunens hemsida. Enkäten har besvarats av respondenter i alla ålderskategorier. Enkäten har besvarats av respondenter i alla åldrar förutom ålderskategori 0-25 år.

Plasten i Bor

Miljöinspektör Gunnel Börjesson informerar om det pågående arbetet med plasten i Bor. Hon redogör för de möjligheter kommunen har att påverka och agera. Samhällsbyggnadsnämnden har fattat 2 beslut att plasten ska bort samt att bolaget som äger fastigheten ska redovisa i planer vad man ska göra av plasten. Då planerna inte inkommit så har kommunen via Samhällsbyggnadsnämnden ansökt om att utdöma vite. Detta ligger i skrivande stund hos Mark- och miljödomstolen.

Kommunen gör allt som står i sin makt för att komma till rätta med problemet. Man är medveten om vilka olägenheter detta medför för de boende, samt vilka risker som finns kopplade till säkerhet vid eventuell brand likt den i somras.

Deltagare undrar vad det är som gör det svårt att få ordning och reda på plastindustrin? Kommunens svar är att man måste följa befintlig lagstiftning. Deltagare menar att man borde forsla bort plasten och sanera fastigheten med skattemedel. Detta är inte aktuellt, då plasten tillhör ett bolag som i och med sitt köp av den aktuella fastigheten också ansvarar för plasten.

Idag ligger det plast ute i naturen, fråga: mäter kommunen hur detta påverkar naturen/sjöar? Det är svårt att ringa in en provtagning som ger något klart urskiljbart resultat som går att koppla till plasten. Bedömningen idag är att plasten inte är i så dåligt skick just nu men självklart finns det risk att den blir det om inget görs.

Kommunen jobbar för att företagsföreträdaren ska ta kostnaderna för hanteringen av plasten så att inte kommuninvånarna ska behöva ta kostnaderna.

Fråga från deltagare hur kommunen från första början kunde tillåta denna verksamhet på platsen? Svaret är att företaget hade alla papper på plats och hade gjort alla miljökonsekvensbeskrivningar som krävs i samband med ansökan, helt ok men lagstiftningen var tydlig då och gav inte möjlighet till avslag.

Tillsyn kommer att göras utifrån säkerhetsaspekten från byggenheten inom kommunen i närtid.

Fråga från deltagare: Har kommunen möjlighet att tvångsinlösa fastigheten eller köpa den?

Svar: Det är inte aktuellt idag.

En deltagare undrar hur mycket har kommunen betalat i dagsläget? Inga pengar är utbetalade till företaget det kommunen har lagt pengar på är handläggningstiden.

Det samlade mötet tackar Gunnel Börjesson för det arbete hon lägger ner på detta samt för dragningen.

Information från Kulturförvaltningen

Landsbygdsutvecklare Jirka Bärnlund Fors berättar kortfattat om bibliotekets verksamhet samt informerar om höstens kulturutbud. Jirka informerar om hur man kan ansöka om olika bidrag hos kommunen. Medskick från Kulturförvaltningen: viktigt att man kommer på de evenemang som anordnas, annars är risken att det läggs ner.

Näringslivsföreningen och Vägföreningen har satt upp en anslagstavla utanför Coop som man kan få sätta upp info på, kontakta näringslivsföreningen eller vägföreningen.

Information om energi- och klimatrådgivning

Landsbygdsutvecklare Jirka Bärnlund Fors informerar om möjligheten att som invånare få kostnadsfri energirådgivning.

Information från Teknik och Fritidsförvaltningen kring pågående projekt

Avdelningschef Henrik Lönngren och projektör Linus Enochson berättar om de projekt som pågår eller är på gång att starta i Bor med omnejd. Det rör sig om ny överföringsledning (VA) (skicka in rent vatten till Bor och skickar tillbaka spillvatten till Pålslund i Värnamo) mellan Värnamo och Bor, VA-förnyelse på Centrumvägen och Stationsvägen samt projekt Förbifart Bor (Trafikverket).

Från början var det tanke på att man skulle bygga GC-väg mellan Värnamo-Bor genom frivillig åtkomst av mark i samband med överföringsledningen. Men tyvärr gick inte det. En det kommer GC-väg när man bygger förbifart Bor, då bygger Trafikverket den.

Tagel kommer finnas kvar som reservvattentäkt även om verket inte kommer att användas framöver.

Det pågår ledningsförnyelse och man kommer att ta sig igenom hela kommunen enligt plan.


Fråga från mötet: till vilken befolkningsmängd är överföringsledningen planerad? Henrik har inte exakta siffror men den är planerad och dimensionerad efter en befolkningsökning. Drömminge kommer kopplas på framöver så nätet är dimensionerat för detta.

Idag går färskvatten och spillvatten i samma ledning. Ett syfte med förnyelsen är att separera dessa för att minska riskerna vid exempelvis översvämningar. En anledning till att man leder vatten från Värnamo är att det är en samordningsvinst med att ta allt vatten från samma vattentäkt och säkra rening och kvalitet på vattnet

Fråga från deltagare: kan kommunen påverka så att det blir fler tunnlar under riksväg 27 när förbifart Bor byggs? Svar från kommunen: Tyvärr har man svårt att påverka i detta skede. Inspel borde ha gjorts mycket tidigare om man önskade detta.

Andra projekt: Vid byggnationen av multiarenan talades det också om uppfräschning av skolgården? Tyvärr fanns det inte medel för att hantera utemiljön på skolgården. Men det ser ut som att tekniska har fått lite medel för att uppdaterar skolgården, man tittar nu på detta.

En karusell gick sönder för två år sedan men ingen ny har kommit upp. Linus tar med sig frågan.

Destinationsenheten informerar

Martin Alemyr, destinationsutvecklare, beskriver Destinationsenheten uppdrag ”Få fler att upptäcka platsen Värnamo och skapa stolthet bland dem som bor och verkar här”.

Martin beskriver olika aktiviteter och material som Destinationsenheten genomför och tar fram.

Det saknas skyltning på Lundsbo kring leder och vindskydd. Kommunen kommer titta på detta men i dagsläget är det naturkartan man får kolla på.

Det finns möjlighet att bli en av kommunen utsedd Infopoint om intresse för detta finns.
Ortsborna tackar för gott jobb!

Ny översiktsplan Värnamo kommun

Översiktsplanerare Susanne Härenstam berättar om uppdraget med ny översiktsplan och dess olika delar. Processen påbörjades med tidiga dialoger under våren 2024.

Alla kommuner ska ha en översiktsplan, det är en framtidsplan som redovisar hur mark och vatten ska användas, utvecklas och bevaras i kommunen.

Syftet med de tidiga dialogerna är att lyssna in medborgarnas tankar och åsikter kring vad vi skall använda kommunens mark till. Översiktsplanen kommer sedan ut på samråd och granskning innan den slutligen antas i kommunfullmäktige.

Bebyggelseutredning och kulturmiljöutredning

Kommunantikvarie Peter Andersson berättar om den bebyggelse- samt kulturmiljöutredning han ansvarar för i Bor. Utredningen kommer utgöra ett underlag som kommunen kan nyttja i olika sammanhang, i ett vidare planarbete, som riktlinje och utgångspunkt i kommande plan- och bygglovsprocesser. Utredningen skall digitaliseras och tillgängliggöras för allmänheten.

Inkomna frågor

Inkomna frågor: Företagande och jobb

Åtgärd/ansvar

Viktigt med fungerande kommunikationer för ett starkt näringsliv.

 

Kommunen arbetar i dialogform med både Region Jönköpings TIM-nämnd (Trafik, Infrastruktur och Miljö) samt med länstrafiken JLT för att få till ett välfungerande och väl nyttjat kollektivtrafiknät. Man konstaterar från kommunens sida att kommunens sydöstra del har en något sämre täckning än exempelvis den västra.
Det finns en önskan om att vi ska framföra att det behövs möjligheter att köpa biljetter/periodkort på andra ställen än på ICA i Värnamo.

Ställ högre krav på JLT:s avtal med upphandlade bussbolag på att följa tidtabellen samt att man ersätter bussar.

  • Se kommunikation från JLT längre ner i anteckningarna

 

Kommunen tar med sig synpunkterna för kommande dialoger med JLT och regionen.

 

 

 

 

Ingen åtgärd

Placera någon av de kommunala verksamheterna i Bor.


Tobias Pettersson och Mikael Karlsson redogör för vilka verksamheter som redan finns i Bor, samt hur kommunen arbetar med att säkerställa god kommunal service för alla, oavsett var i kommunen man bor. Tobias informerar om uppdraget kring utmaningsrätten.

 

Önskan finns att kommunen försöker påverka Regionen att ha distriktssköterskeverksamhet i Bor.

 

Företagande och jobb kräver tillgång till attraktiva tomter för industri och bostäder.

De närvarande politikerna är helt eniga kring detta. Vi har en attraktiv kommun som lockar hit många. Landsbygden, liksom orterna i det så kallade tätortsbandet är attraktiva för många.

 

Information

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkomna frågor: Kultur och fritid

Åtgärd/ansvar

Positivt med Skräddarebo och Lundsbo

Kommunen uppskattar den positiva feedbacken.

 

Bygg roliga och fina lekplatser (se Helsingborg som förebild)

Linus Enocson, projektör Teknik och fritid, redogör för hur man arbetar med lekplatser inom kommunen.

Konstgräsplan i Bor

Inte aktuellt med en konstgräsplan i nuläget. Finns ett antal i kommunen. I dagsläget är det dessutom svårt att bygga konstgräs med tanke på granulat och den problematik som finns kopplad till den.

Motionsspår med belysning.

Kommunen tar frågan med sig. Ny belysning är kostbar och man behöver säkerställa ett högt nyttjande. Ett medborgarförslag från en deltagare på mötet skickades in 2021 (KS.2021.252) och besvarades av Tekniska utskottet 2021-09-14 (TU.2021.193) där man ansåg medborgarinitiativet besvarat. Investeringsmedel avsattes för 2023 och denna investering skulle komma att vägas mot andra investeringsbehov i de kommande budgetberedningarna.

Man skulle behöva ta röja spåret mellan skolan och affären för att det skulle kännas tryggare att gå där.

 

Se över bidragen till föreningar.

Landsbygdsutvecklare Jirka Bärnlund Fors samt projektör Linus Enocson redogör för de bidrag som finns att söka som klubb eller förening. Vi kan vara behjälpliga med att hitta rätt bland de bidrag som finns.
Linus berättar om det uppdrag de har fått för att se över föreningsbidrag, med fokus på folkhälsa och rörelse.
Det är viktigt att man inte glömmer bort att det finns andra föreningar än idrottsföreningar och att de är viktiga också för mångfalden.

 

Säkerställ omhändertagande av den fina aktivitetsarenan.

Kommunen har en rutin och återkommande koll på de arenor och lekplatser man ansvarar för. Hittar man fel uppmuntras man som invånare att felanmäla i appen kommunen har, alternativt på: Felanmälan Värnamo kommun

”Jag tycker att ni satsat föredömligt på orten”.

 

 

Ingen åtgärd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Information

Inkomna frågor: Kunskapskommunen

Åtgärd/ansvar

”Fortsätta med välfungerande F-9-skola i Bor”


De närvarande politikerna berättar om vikten av en väl fungerande skola för alla i kommunen, oavsett var man är bosatt. Vidare redogör man för den genomlysning som skett inom skolans område samt var man står i processen nu.
Antalet barn med särskilda behov har ökat vilket ger stora utmaningar i alla skolor i kommunen.

 

Kaj Larsson (1:e vice ordförande BUN) berättar om arbetet med ett inriktningsdokument kring arbetet för skolan.
Kaj redogör för att man inte har minskat resurserna i skolan.
Tobias berättar om utmaningen med de demografiska utmaningarna och förskjutningen från skola till äldreomsorg.

”Mer resurser till pedagoger och resurspersonal”

Detta är en viktig fråga som BUN och BUF arbetar med fortlöpande.

 

”Jätteviktigt att ha möjlighet att rekrytera duktiga lärare”

Alla närvarande håller med om detta, och man arbetar på flera olika sätt för att kunna kompetensförsörja skolan.

 

”Skolan måste få kosta”

Detta håller de närvarande med om.

 

”Låt barnen få musikundervisning i Bor igen”

Nedläggningshot skolor

(Gällaryd har en egen landsbygdsdialog men då frågan berör även Bor diskuterades detta under landsbygdsdialogen)
Deltagare undrar: Kommer man att lägga ner Gällaryds skola?
Kaj: Det finns i dagsläget inga beslut om nedläggning av någon skola. Det man ser över är att säkra en likvärdig skola för alla i kommunen.
Nedläggning av skolor var ett förslag från förvaltningen men det var inte hanterat politiskt när det hamnade i media. Det är viktigt att veta att det kommer att komma ytterligare besparingskrav från förvaltningen men att det är först när det är politiskt hanterat som beslut fattas.

 

”Hela sydöstra delen av kommunen skulle vinna på om buss 202 förlängdes till Rydaholm”

Detta håller de närvarande politikerna med om. Tobias Pettersson och Mikael Karlsson berättar om hur kommunen arbetar i dialog med JLT om att få till en kollektivtrafik med god täckning och som passar för invånarna. JLT har haft stora besparingskrav på sig men Värnamo kommun har lyckats klara stora delar av sin kollektivtrafik, framför allt den på landsbygden och i tätortsbandet.

  • Se kommunikation från JLT längre ner i anteckningarna

”Det finns så många fina och bra ställen i Bor, men det måste synas att kommunen tar hand om alla orter”

Det är viktigt att meddela kommunen när man ser något som är sönder eller behöver ses över. Se länken för felanmälan högre upp.

 

”Se till att det blir en bättre balans och hög kvalitet mellan tätort och landsbygd”

Landsbygdsdialogen är ett led i detta arbete. Politiken i kommunen har sagt att det är viktigt att lyssna in landsbygden med dess orter för att kunna skapa så jämna och bra möjligheter som möjligt mellan stad och land. Det är ett arbete som alltid kommer att fortsätta. Trots att vi har en stark centralort med god tillväxt så är vi en landsbygdskommun där de mindre orterna är lika viktiga som centralorten.

 

Behov av gång- och cykelväg till Värnamo

Jan Lindeberg Mark- och exploateringschef, samt Henrik Lönngren, enhetschef Teknik och fritidsförvaltningen berättar om de olika projekt som Trafikverket har på området mellan Bredasten och Bor samt hur planen och önskemålen från kommunens sida ser ut gällande GC-väg..

 

Närtrafik – även till oss i Bor

Kommunen berättar om Närtrafiken och hur den är uppbyggd. Den är inte aktuell för Bor enligt gällande regler. JLT har inga planer på att ändra reglementet då det är en dyr resandeform för få passagerare. Kommunen anser också att det är viktigare att få till en välfungerande kollektivtrafik än att utveckla Närtrafiken.

 

”Hesa Fredrik” - skyddsrum

Skyddsrum finns framför allt på de orter eller områden som är svåra att utrymma. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller annat som kan fungera som ett skydd.

Gällande ”Hesa Fredrik” så bestämmer varje enskild kommun var ljudsändare ska placeras. När områden förändras, kan behoven av ljudsändare förändras också. Anser man att ett område eller ort behöver en ljudsändare så ansöker kommunen hos MSB om detta. I nuläget ser många kommuner över var deras ljudsändare är placerade. Kommunen får stöd av MSB i hur man skall tänka.

Ingen åtgärd/information

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkomna frågor: Omvärld och samarbete

Åtgärd/ansvar

Samarbetet mellan föreningar och Värnamo kommun kan utvecklas


Kommunen strävar efter att vara en god samarbetspartner och uppskattar ett fördjupat samarbete med föreningslivet i Bor med omnejd. Formerna för samarbetet kan se olika ut, både över tid och avhängigt av vilken förening det handlar om.

Kommunen tar med sig detta.

Inkomna frågor: Övriga tankar och idéer

Åtgärd/ansvar