Validering
Har du jobbat länge inom ett yrke men inte har någon formell utbildning, då kan du validera för att få det dokumenterat.
Validering är en grundlig genomgång av dina kunskaper inom ditt yrkesområde som utförs av en lärare som har erfarenhet inom yrket. Genom validering kan studietiden förkortas. Det första steget i en validering är att du har ett valideringssamtal med en lärare där du får berätta vad du kan inom ditt område. Tanken är inte att du ska läsa på innan utan vi vill veta vad du faktiskt kan utifrån den erfarenhet du har skaffat dig via yrkeslivet.
Vi kan validera på gymnasial nivå inom områdena vård och omsorg, barnskötare och industriteknik.
Du kan validera kunskap om du går i en yrkesutbildning, du kan även validera kunskap utan att du går en utbildning. Du kan validera kunskap mot intyg eller mot betyg.
Du kan ha erfarenheter, kunskaper och kompetens som de utvecklat på olika sätt. I utbildning, på arbetsplats, i hem- och föreningsliv för att ge några exempel. Vissa kunskaper och viss kompetens kan finnas dokumenterat i betyg från utbildningsväsendet, medan icke-formell och informellt lärande kan vara dokumenterat exempelvis i form av intyg från arbetsgivare. Ofta finns dessutom en hel del som inte är dokumenterat. Validering innebär en möjlighet för dig att få din kunskap och kompetens synliggjord, dokumenterad och erkänd. Validering ger också en ökad möjlighet att klarlägga kunskapsnivån för att därmed bättre kunna anpassa eventuella fortsatta studier till individens behov. I viss fall kan studietiden förkortas. Skolverket skriver om validering deras webbplats. Du kan läsa mer om validering på skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats.