Vad är översiktsplanering?
Här kan du läsa om hur vi arbetar med översiktsplanering i Värnamo kommun samt hur planprocessen fungerar.
Med översiktsplanering talar kommunen om hur man vill att kommunens mark- och vattenområden och den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Syftet är att förändringar i den fysiska miljön ska bli så bra som möjligt och bidra till en god miljö och hållbar utveckling.
Översiktsplanering ska vara en kontinuerlig process där planen omarbetas i takt med att förutsättningarna inom kommunen förändras. Varje kommun ska ha en översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Planen måste vara aktuell för att kunna fungera som vägledning vid såväl kommunens egna som andra myndigheters beslut om lokaliseringar, detaljplaner och bygglov. Minst en gång varje mandatperiod ska kommunen ta ställning till planens aktualitet, genom att ta fram en planeringsstrategi.
Ett sätt att hålla översiktsplanen aktuell är genom att ta fram fördjupningar eller tematiska tillägg till översiktsplanen.
Planprocess för översiktsplan
En översiktsplan tas fram genom en process som regleras i plan- och bygglagen (PBL). I planen vägs olika allmänna intressen mot varandra. Då översiktsplanen inte är juridiskt bindande kan inte själva innehållet i översiktsplanen överklagas.
Samråd
När förslag till översiktsplan upprättas ska kommunen samråda och föra dialog med bland annat länsstyrelsen och andra kommuner som berörs av förslaget. Kommuninvånarna ges också möjlighet att säga sin mening. Efter samrådet sammanställs framförda synpunkter i en samrådsredogörelse.
Granskning
Därefter ställs planen ut för granskning under minst två månader och den som vill kan lämna synpunkter. Länsstyrelsen som ska bevaka de statliga intressena framför sina synpunkter i ett speciellt granskningsyttrande som bifogas planen vid antagande. Efter granskningen sammanställs inkomna synpunkter i ett särskilt utlåtande.
Antagande
Översiktsplanen antas av kommunfullmäktige.