Värnamo kommun som arbetsgivare
Värnamo kommun är en arbetsplats med stor bredd på yrkesområden och stora utvecklingsmöjligheter. Vi vill att alla som jobbar hos oss ska känna att deras dag ger värde, både för den personliga utvecklingen och för kommuninvånarna, människorna som vi är till för.
En värdefull arbetsdag
Alla medarbetare i Värnamo kommun delar samma vision och samma värdegrund och vi har samma uppdrag: att erbjuda service och tjänster av hög kvalitet till kommuninvånarna. Varje medarbetare är viktig för att det uppdraget ska lyckas. Medarbetarskapet innebär att du är med och tar ansvar för att förverkliga kommunens vision och värdegrund och att du bidrar till en värdefull arbetsdag. En dag som ger värde för så väl din egen personliga utveckling som för medborgaren.
När du jobbar för Värnamo kommun så har du fler än 34 000 kunder och brukare att ta hand om. Människor som vill få utbildning, få omvårdnad, leka, ta sig fram på gatorna, promenera i parkerna, parkera sina bilar, ha vatten till sina bostäder, få hjälp med bygglov, låna böcker och många, många saker till.
Medarbetarskap och ledarskap
Medarbetarskap handlar om relationer, förhållningssätt gentemot varandra och de vi möter i arbetet. Som medarbetare förkroppsligar du vår värdegrund i mötet med medborgare, kollegor, besökare och uppdragsgivare genom ditt sätt att utöva din roll och utföra ditt uppdrag.
I ledarskapet ingår alltid ett medarbetarskap. Att vara ledare innebär att skapa förutsättningar för medarbetarna att kunna göra sig delaktiga, engagerade och kompetenta.
Medarbetarskap och ledarskap är förutsättningar för att skapa en bra verksamhet. Genom att tillsammans vara aktiva i utvecklingen av arbetsplatsen skapas en bra arbetskultur och ett gott arbetsklimat.
Delaktighet och inflytande
En förutsättning för att Värnamo kommun ska uppnå uppsatta mål är att ta tillvara på varje medarbetares delaktighet och engagemang. Varje medarbetare ska få förutsättningar att vara delaktig och ha inflytande.
Arbetsmiljö och hälsa
Målet med vårt arbetsmiljöarbete är att skapa väl fungerande och utvecklande arbetsplatser för alla medarbetare, där vi förebygger risker för arbetsskador och arbetsrelaterad ohälsa. Arbetet innefattar många olika områden, bland annat:
- arbetsmiljö
- rehabilitering
- ledarskap
- medarbetarskap
- delaktighet
- kompetensutveckling
- friskvård
Lika möjligheter
Värnamo kommun ska vara en attraktiv arbetsplats för alla. En arbetsplats som präglas av respekt och arbetsglädje, och som erbjuder alla medarbetare samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Att arbeta med lika möjligheter innebär att ta tillvara potential och kompetens hos alla individer, men även att attrahera rätt medarbetare som möter alla våra framtida behov.
Utveckling och lärande
Nya kunskaper och erfarenheter är en möjlighet till utveckling och förbättring hos medarbetaren, men också för verksamheten. Vi satsar även på ledarutveckling för alla chefer, för att öka förutsättningarna att tillsammans med medarbetarna nå verksamheternas målsättningar. Arbetet utgår ifrån det motiverande ledarskapet, som innebär att medarbetare och chefer tillsammans utvecklar ett arbetssätt med medborgarnas perspektiv.
Lön och förmåner
Lön i Värnamo kommun är individuell och avspeglar medarbetarens resultat, prestation och måluppfyllelse. Lönen påverkas även av arbetets komplexitet och kvalifikationskrav samt medarbetarens ansvar, utbildning och kompetens.
Lika lön för likvärdigt arbete är en grundförutsättning. Samma principer för lönesättning gäller för kvinnor och män liksom för yngre och äldre arbetstagare och oavsett etniskt ursprung, trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder eller könsöverskridandet identitet eller uttryck.
Arbetstid
Medarbetarna i Värnamo kommun har olika arbetstidsvillkor beroende på vilken verksamhet man arbetar. Vi arbetar med olika modeller för arbetstid, för att den ska passa våra verksamheter på bästa sätt. Vissa har fasta scheman, andra har flextidsavtal.
Heltidspolicy
Visionen är att anställning på heltid ska vara norm hos oss. Heltid som norm syftar till att höja kvaliteten i kommunens verksamheter samt klara kompetensförsörjningen. Det handlar om att minska förekomsten av ofrivilligt deltidsarbete och deltidsarbetslöshet. Arbetsvillkor ska vara jämställda så att medarbetare inom kvinnodominerade yrken ska ha samma möjligheter att få en heltidsanställning som medarbetare inom mansdominerade yrken.
Värnamo kommun har som mål att andelen medarbetare som arbetar heltid ska fortsätta att öka. Sedan januari 2018 har andelen tillsvidareanställda med heltidsanställning ökat med 10 procentenheter. I dag har 3 av 4 tillsvidareanställda en heltidsanställning. Nyanställningar av tillsvidareanställda sker med heltid som norm. Att fler arbetar heltid är ett viktigt mål både ur en jämställdhets-och kompetensförsörjningsperspektiv.